Hillhouse Capital memperoleh perkhidmatan perkakas Philips dengan harga RMB 34 bilion

Firma teknologi kesihatan Philips mengumumkan pada hari Khamis bahawa ia telah menandatangani perjanjian untuk menjual perkhidmatan perkakasnya kepada firma pelaburan Hillhouse Capital dengan harga 24 miliar yuan (sekitar 4,4 miliar euro), pembayaran yang merangkumi 3,7 miliar euro untuk penjualan perkhidmatan utamanya dan 700 juta euro untuk pelesenan jenama.

Beribu pejabat di Belanda, Philips adalah peneraju global dalam dapur, kopi, penjagaan pakaian dan peralatan penjagaan rumah. Ia mempunyai lebih daripada 7,000 pekerja di seluruh dunia, menjalankan inovasi, pembuatan dan aktiviti perniagaan di lebih daripada 100 buah negara, dan mencapai jualan sebanyak 2.2 bilion euro pada tahun 2020. Produknya termasuk mesin espresso automatik, pembersih udara dan pembersih vakum.

“Saya sangat gembira kerana Philips bekerjasama dengan Hillhouse Capital Group untuk mengukuhkan lagi kedudukan utama kami di pasaran perkakas rumah dan mengembangkan saluran inovasi,” kata Frans van Houten, CEO global Philips, Beliau meneruskan, “Selepas pengambilalihan selesai, Philips akan memberi tumpuan kepada meningkatkan teknologi kesihatannya dan mengubahnya menjadi sebuah syarikat perkhidmatan kesihatan yang direka untuk menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan penjagaan kesihatan profesional.”

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Hillhouse Capital secara aktif memperkenalkan banyak jenama luar negara dan syarikat yang berjaya ke China, dengan harapan dapat membawa ekuiti jenama berkualiti tinggi global dan teknologi canggih ke negara ini. Syarikat itu juga komited untuk memperkenalkan amalan perniagaan dan sistem pengurusan di luar negara untuk menggalakkan syarikat tempatan untuk mengambil bahagian dalam persaingan global dengan lebih mantap.

Sebagai institusi pelaburan antarabangsa, Hillhouse Capital telah mencapai pertumbuhan jangka panjang yang mampan melalui kerjasama yang mendalam dengan usahawan dan pasukan pengurusan di seluruh dunia. Dengan pengalaman profesionalnya dalam bidang teknologi digital, Hillhouse Capital telah membantu syarikat yang dilaburkannya mencapai inovasi digital dan pertumbuhan perniagaan.

Lihat juga:Promosi JD 618 mendorong keuntungan yang kuat pada suku kedua, Hillhouse melabur dalam perniagaan kesihatan

Semasa bekerjasama dengan syarikat runcit global, model Direct to Consumer (DTC) diperkenalkan untuk mencapai integrasi perkhidmatan dalam talian dan luar talian di seluruh rantaian bekalan, sistem keahlian, pengalaman pengguna, pemasaran, penyesuaian produk dan bidang lain. Oleh itu, terdapat jangkaan yang tinggi untuk teknologi dan sumber perindustrian yang Hillhouse Capital akan memperkenalkan kepada Philips selepas pengambilalihan.

“Saya percaya dengan kepakaran Hillhouse Capital dalam e-dagang, rantaian bekalan dan perkhidmatan digital, Philips akan terus membawa inovasi bermakna kepada kehidupan keluarga pengguna. Berdasarkan portfolio produk yang dipadankan dengan baik, pangkalan pengguna yang luas dan teknologi canggih, Philips mahu pengguna menjalani kehidupan yang lebih sihat dan lebih bahagia. Kami menantikan kerjasama dengan Hillhouse Capital, “kata Ketua Pegawai Eksekutif Philips, Henk Siebren de Jong.

Pengambilalihan itu tertakluk kepada kelulusan pengawalseliaan dan dijangka siap menjelang akhir suku ketiga tahun ini.