Hikvision merancang untuk melepaskan anak syarikatnya Hikrobot ke Shenzhen untuk IPO

Hikvision yang berpangkalan di Hangzhou mengumumkan pada hari JumaatIa merancang untuk melepaskan anak syarikat Hikrobot untuk IPODisenaraikan di GEM Bursa Saham Shenzhen.

Setelah penempatan semula selesai, struktur pegangan saham syarikat tidak akan berubah. Ia akan mengekalkan kepentingan kawalannya dalam HikRobot.

Sejak 2016, berdasarkan perniagaan keselamatan tradisional, Hikvision telah meneroka lebih jauh pelbagai aplikasi yang menghadapi pelbagai senario keperluan pengguna. Menurut laporan, syarikat ini mempunyai lapan perniagaan inovatif: rumah pintar, robot mudah alih dan penglihatan mesin, pencitraan termal inframerah, elektronik automotif, pergudangan pintar, perlindungan kebakaran pintar, pemeriksaan keselamatan pintar, dan rawatan perubatan pintar.

Hikrobot adalah anak syarikat kedua syarikat yang merancang untuk berputar dan disiarkan secara terbuka. Awal tahun lalu, syarikat itu mengumumkan rancangan untuk melancarkan jenama keselamatan rumah pintar global Ezviz Network, yang memfokuskan pada produk dan perkhidmatan rumah pintar. Pada 6 Jun tahun ini, Ezviz berjaya dilancarkan di Shanghai Science and Technology Innovation Board (Star Market).

Hikrobot adalah penyedia produk perkakasan China dan platform perisian algoritma untuk penglihatan mesin dan robot mudah alih. Ia bergantung terutamanya pada pengumpulan teknologi perusahaan dalam bidang yang berkaitan. Firma kami terlibat dalam reka bentuk, penyelidikan dan pembangunan, pengeluaran, jualan dan perkhidmatan tambah nilai produknya.

Dari 2019 hingga 2021, Hikrobot memperoleh pendapatan masing-masing 852 juta yuan (126.436 juta dolar AS), 1.552 bilion yuan dan 2.74 bilion yuan. Keuntungan bersih masing-masing adalah 30 juta, 80 juta dan 485 juta yuan.

Lihat juga:Kementerian Luar China bertindak balas terhadap kemungkinan larangan AS terhadap Hikvision

Hikvision mengatakan bahawa melalui langkah ini, syarikat akan lebih fokus pada perniagaan utamanya seperti persepsi IoT, kecerdasan buatan, dan inovasi teknologi dalam bidang data besar. Di samping itu, Hikrobot akan membina platform penyenaraian bebas sebagai anak syarikat penglihatan mesin dan perniagaan robot mudah alih. Di samping itu, ia akan memanfaatkan sepenuhnya pasaran modal untuk meningkatkan lagi pelaburan R&D dalam bidang perniagaan HikRobot untuk meningkatkan keuntungan dan daya saing yang komprehensif.