Harga saham Xiaomi melonjak setelah mahkamah AS menangguhkan larangan pelaburan

Saham gergasi teknologi China Xiaomi naik 7 peratus pada hari Isnin setelah mahkamah AS memberikan perintah awal terhadap larangan pemerintah yang belum dilaksanakan yang mengancam akan membatasi pelaburan dalam penyedia telefon pintar ketiga terbesar di dunia.

Pada hari-hari terakhir pentadbiran Trump, Jabatan Pertahanan A.S. (DoD) secara rasmi mencirikan Xiaomi sebagai “syarikat tentera Parti Komunis China” dan mengeluarkan perintah yang melarang rakyat Amerika daripada melabur dalam syarikat itu. Peraturan yang dicadangkan juga menyediakan ultimatum yang memerlukan pelabur sedia ada untuk menjual saham mereka. Pada bulan Januari, Xiaomi memfailkan aduan di Mahkamah Daerah A.S. di Washington, DC, berusaha untuk membatalkan senarai hitam itu. Perintah itu dijadualkan berkuat kuasa minggu ini.

Lihat juga:A.S. menambah Xiaomi kepada 9 syarikat lain dalam senarai hitam tentera China

Hakim Daerah A.S., Rudolph Contreras pada hari Jumaat mengatakan bahawa kes itu kemungkinan akan membawa kepada kemenangan Xiaomi, dan dia juga meminta penghentian sekatan era Trump untuk mencegah “bahaya yang tidak dapat diperbaiki” kepada syarikat itu.

MenurutBloomberg, Xiaomi menghadapi risiko serius di bawah peraturan yang dicadangkan, termasuk penghapusan dari bursa A.S. dan penghapusan dari indeks penanda aras global, dan kerugian nilai pasaran sehingga $44 bilion.

Contreras berhujah bahawa Jabatan Pertahanan gagal memberikan bukti yang meyakinkan untuk membuktikan hubungan Xiaomi dengan tentera China. Untuk mendukung tuduhannya, Departemen Pertahanan AS sebelumnya mengutip penghargaan dari pendiri dan ketua perusahaan, Lei Jun, atas layanannya kepada negara China pada tahun 2019, serta semangat perusahaan untuk teknologi 5G dan kecerdasan buatan. Walau bagaimanapun, mahkamah menunjukkan fakta bahawa lebih daripada 500 usahawan telah memenangi anugerah serupa, sambil menambah bahawa 5G dan kecerdasan buatan “dengan cepat menjadi standard industri untuk peranti elektronik pengguna” dan tidak semestinya berkaitan dengan pembinaan kemudahan ketenteraan.

“Mahkamah ragu-ragu bahawa kepentingan keselamatan nasional yang besar sebenarnya terlibat di sini,” tulis Contreras.

Harga saham syarikat tersenarai Hong Kong telah melonjak dari HK $22.75 ($2.93) kepada HK $24.45 ($3.15) pada hari Isnin. Sementara itu, saham pembuat telefon pintar telah jatuh 22.5 peratus sejak larangan yang belum selesai diumumkan pada 15 Januari.

Dalam satu kenyataan, seorang jurucakap Xiaomi mengalu-alukan keputusan mahkamah dan berpendapat bahawa penunjukan Jabatan Pertahanan adalah “sewenang-wenang dan berubah-ubah.”

Jurucakap itu berkata: “Xiaomi merancang untuk terus meminta mahkamah untuk mengisytiharkan tuduhan itu menyalahi undang-undang dan memadamkannya secara kekal.” “Xiaomi mengulangi bahawa ia adalah syarikat yang dimiliki secara meluas, diperdagangkan secara terbuka, dan dikendalikan secara bebas yang mengkhususkan diri dalam menyediakan elektronik pengguna untuk penggunaan awam dan komersial”.

Pada bulan Januari tahun ini, Bursa Saham New York telah menghapuskan 31 syarikat yang dituduh oleh Jabatan Pertahanan yang dikaitkan dengan tentera China sebagai tindak balas kepada perintah eksekutif yang ditandatangani oleh Presiden Trump pada November lalu. Senarai ini termasuk beberapa syarikat telekomunikasi terbesar China, termasuk China Telecom, China Mobile dan China Unicom.

Ditubuhkan oleh usahawan jutawan Lei Jun pada tahun 2010, Xiaomi memberi tumpuan kepada membangunkan telefon pintar dan peranti rumah pintar yang disambungkan oleh platform IoT. MenurutStatistikDari perspektif syarikat data antarabangsa, bahagian pasaran telefon pintar global Xiaomi meningkat kepada 11.2% pada suku keempat tahun lepas, hanya di belakang Apple dan Samsung.