Harga saham Evergrande melantun buat sementara waktu selepas menjual 11% kepentingan dalam syarikat Hong Kong

China Evergrande Group melantun dalam dagangan di Bursa Saham Hong Kong pada Isnin selepas separuh pertama 2021 yang bergolak ketika kumpulan itu mengambil langkah menjual aset dan menstabilkan kewangannya yang dibebani hutang.

Harga saham syarikat naik 7.8% pada hari itu untuk ditutup pada HK $5.66 (AS $0.73) sesaham, manakala nilai pasarannya kini HK $70.21 bilion.

Dalam beberapa bulan terakhir, Evergrande telah berjuang untuk menangani serangkaianCabaranTermasuk kecairan rapuh dan keyakinan pelabur yang goyah. Memandangkan saiz syarikat-laporan tahunan yang dikeluarkan semalam menunjukkan iniNaik TarafKedudukan teratas Fortune 500 adalah 122, dan terdapat kebimbangan yang semakin meningkat mengenai potensi risiko yang ditimbulkannya kepada ekonomi yang lebih luas.

Baru-baru ini dilaporkan bahawa Evergrande telah menjual 11% kepentingan dalam syarikat Internet Hong Kong, bernilai $420 juta. Perkembangan menunjukkan bahawa syarikat itu bergerak untuk memunggah tanggungjawab kewangan yang berlebihan dan mencari cara baru untuk membayar hutangnya.

Menurut Financial Times, Hong Kong Hengteng Network Group Co, Ltd adalah “syarikat induk pelaburan yang terutama terlibat dalam pembuatan dan penjualan bahagian”Profil Syarikat.

TransaksionalFail RasmiMenurut laporan, tujuh peratus saham syarikat itu telah dijual kepada syarikat gergasi Internet China, Tencent, manakala baki empat peratus kepada pelabur yang tidak dinamakan. Pengaturan itu menjadikan pegangan dua syarikat besar di Hengteng hampir tidak berubah, dengan Evergrande turun menjadi 26.55 peratus dan Tencent menjadi 23.9 peratus.

Harga saham Hengteng juga meningkat sebagai tindak balas kepada berita itu, meningkat 48% pada hari itu, mencapai HK $5.06 pada hari itu, memegang nilai pasaran semasa HK $47.84 bilion.

Lihat juga:Di sebalik kejatuhan hutang Evergrande

Sebagai salah satu syarikat hartanah terbesar di dunia, Evergrande telah berkembang ke beberapa bidang perniagaan sejak penubuhannya pada tahun 1996, termasuk kereta elektrik, perkhidmatan perubatan, bola sepak profesional, insurans, pertanian dan air botol.

Oleh kerana konglomerat besar menghadapi hutang yang semakin meningkat dalam beberapa bulan mendatang, ia dapat terus melepaskan aset untuk menyatukan model perniagaannya dan memastikan aliran tunai.

Jeda pendek Evergrande di pasaran saham pada hari Isnin tidak bertahan lama. Pada masa akhbar, saham Evergrande turun 7.23% kepada HK $5.26 sesaham pada petang Selasa.