Harga pelbagai model kenderaan elektrik BYD meningkat

Minit mesyuarat syarikat kereta elektrik China BYD didedahkanBaru-baru ini muncul, menunjukkan bahawa harga banyak model akan meningkat. Di samping itu, kerana sejumlah besar pesanan tidak dihantar, empat pangkalan pengeluaran baru akan ditubuhkan selepas Mei untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran.

Pada bulan Januari tahun ini, BYD mengatakan bahawa disebabkan oleh kenaikan kos bahan mentah yang mendadak dan penurunan subsidi pembelian kenderaan tenaga baru China, ia akan menyesuaikan harga model siri Dynasty dan Ocean sebanyak 1,000-7,000 yuan (US $157-1102).

Menurut perincian yang dinyatakan dalam sidang media, harga Qin Dm-i, Qin EV, dan Song Dm-i masing-masing meningkat 3.000 yuan. Pada masa yang sama, siri Song EV dan Han masing-masing meningkat 5.000 yuan, dan siri Tang Dm-i, Tang Dm, dan Dolphin meningkat 3.000 yuan.

Dari segi pesanan, kerana pernyataan awal syarikat mengenai kenaikan harga, sebilangan besar pesanan yang ditandatangani pada bulan Januari belum dihantar. Mengenai rancangan penjualan tahunan untuk tahun 2022, BYD menyatakan bahawa sasaran minimum adalah 1 juta kenderaan, dan mengatakan akan berusaha untuk menjual 2 juta kenderaan.

Lihat juga:BYD Qin Plus DM-i terbakar di Guangdong

BYD juga mendedahkan model baru yang akan dilancarkan, merangkumi tiga siri Ocean, Dynasty dan High-end. Pada masa ini terdapat 27 model Dynasty dan 4 model Ocean yang dijual. Jenama mewah bernama Dengshi dijangka akan dilancarkan pada bulan April, dengan julat harga antara 500,000 hingga 1 juta yuan.