Harapan F1 China, Zhou Guanyu memenangi kejuaraan Formula Dua pertamanya pada 2021 di Bahrain

Pada hari Ahad, pemandu China Zhou Guanyu memenangi gelaran kedua selepas memenangi perlumbaan pertama musim Formula 2 2021 di Bahrain.

Walaupun bermula dari kedudukan tiang, Zhou bermula dengan perlahan, serendah keenam dalam perlumbaan. Selepas menukar keletihan lembut, prestasi Zhou meningkat dengan ketara. Pemandu China kembali ke tempat kedua selepas pusingan ke-23 perlumbaan 32 pusingan dan kembali memimpin pada pusingan ke-27.

Kini memandu untuk pasukan British UNI-Virtuosi, Zhou memenangi kejuaraan perlumbaan F2 pertamanya di Autodrom Sochi, Rusia pada September 2020. Dia juga pemandu Cina pertama yang memenangi perlumbaan Formula 2.

Selepas kemenangan Bahrain, Zhou Xiaochuan menyiarkan perayaannya di media sosial. “Perlumbaan yang bagus; kemenangan yang hebat; terima kasih atas sokongan anda,” kata pelari China ituTwitterDalam bahasa Inggeris dan Cina. “Gelaran ini adalah untuk anda semua yang menyokong saya. Ini adalah jalan yang panjang dan sukar, tetapi saya akan terus berusaha lebih keras untuk mendorong had saya sehingga saya sampai ke puncak piramid,” tambahnya.

Pada usia 21 tahun, dia berasal dari Shanghai dan merupakan prodigy perlumbaan. Dia memulakan kerjaya kart pada usia 7 tahun. Pada usia 10 tahun, Zhou dengan cepat menonjol dalam perlumbaan go-kart di ChinaLapan gelaran juaraDi China.

Selepas berjaya di China, Zhou berpindah ke UK untuk meneruskan kerjaya dalam perlumbaan kompetitif. Dia direkrut oleh Akademi Pemandu Ferrari pada tahun 2014 dan mula memasuki perlumbaan Formula 4 pada tahun 2015. Pada tahun 2019, Zhou menyertai Akademi Alpine, yang dahulunya dikenali sebagai Akademi Sukan Renault, dan mempunyai pengalaman F1 pertamanya sebagai pemandu ujian Renault pada tahun 2020. Dia terus memenuhi tanggungjawab itu untuk pasukan Alps F1 pada tahun 2021.

Dalam temu bualFormula 1.comPada bulan Februari 2021, Zhou menyatakan minatnya untuk mendapatkan tempat untuk musim F1 2022. Pemandu China menduduki tempat keenam pada musim F2 kedua 2020. Untuk memastikan dia mendapat mata yang cukup untuk mendapatkan lesen super untuk menjadi pemandu F1, Zhou perlu mencapai lima keputusan teratas dalam setiap perlumbaan musim 2021. Dan kemenangannya di Bahrain sudah pasti permulaan yang baik.

Lihat juga:Haier membina kereta Formula 1 dengan motor mesin basuh

Bercakap tentang prospeknya untuk musim 2021 dalam temu bual, Zhou menyatakan keyakinan untuk mencapai matlamatnya. Beliau mengakui bahawa mengambil bahagian dalam perlumbaan F1 akan menjadi satu cabaran kerana bilangan tempat duduk yang terhad setiap tahun, tetapi Zhou berkata beliau akan meneroka semua pilihan dan tetap fokus pada dirinya sendiri.

Dalam wawancara sebelumnya dengan media ChinaSurat khabar, Zhou percaya bahawa dia mempunyai peluang “hanya sekali dalam satu generasi” untuk menjadi pemandu China pertama yang berlumba dalam Formula Satu.