Hanya 300 daripada 14,000 pra-pembelian kereta elektrik Faraday Future yang membayar deposit

Faraday Future (FF), sebuah syarikat kenderaan elektrik (EV) yang berpangkalan di California, baru-baru ini mengeluarkan data pra-pesanan untuk model FF 91, menunjukkan bahawa hanya 300 kereta yang disokong oleh deposit berbayar,Surat khabarMelaporkan pada hari Rabu.

Menurut seorang pekerja syarikat, pra-pesanan kenderaan FF merangkumi pra-pesanan berbayar dan pra-pesanan percuma. Secara keseluruhan, syarikat itu mengumpulkan lebih daripada 14,000 91 tempahan dan maklumat yang diperlukan mengenai mereka yang telah memesan kereta terlebih dahulu.

“Semua 300 model edisi terhad FF 91 Futurist Alliance edisi terhad kami habis terjual, menunjukkan bahawa orang ramai mempercayai FF dan kedudukan produk dan teknologi kami yang tiada tandingannya,” kata seorang perwakilan yang tegas. Pekerja pengurusan juga mengatakan bahawa FF sangat berpuas hati dengan jumlah tempahan, terutamanya memandangkan kekurangan perbelanjaan pemasaran yang ketara. Melalui beberapa siri program pemasaran, syarikat yakin dapat melihat peningkatan berterusan dalam tempahan kenderaan.

Pada 2 Februari, laman web rasmi SEC menunjukkan bahawa jawatankuasa khas yang terdiri daripada lembaga pengarah bebas FF telah menyelesaikan siasatannya dan mengemukakan dokumen 8-K kepada SEC. Menurut dokumen tersebut, hanya 100 dari 14,000 pesanan FF 91 FF yang dibayar. Dokumen ini menekankan bahawa ini boleh mengelirukan.

Kenyataan FF itu bermakna hanya 300 tempahan kereta yang sebenarnya disusuli dengan deposit berbayar manakala 14,000 lagi tempahan adalah tempahan percuma dan tiada bayaran dibuat setakat ini. Amalan ini tidak biasa di kalangan syarikat kereta yang baru muncul-bahkan pemimpin industri Tesla memerlukan deposit minimum $1,000 untuk tempahan.

Menurut kakitangan FF yang relevan di lokasi, kerana kedudukan pasaran khas model FF 91, jumlah penjualan sasarannya lebih rendah daripada model yang dihasilkan secara besar-besaran oleh beberapa pesaing, jadi kaedah tempahan juga berbeza. “Tempahan itu mencerminkan minat pengguna terhadap model FF 91 dan semua pengguna yang menempah kenderaan dianggap pemilik berpotensi tinggi.”

FF sebelum ini menghadapi pemeriksaan oleh penganalisis pasaran. Pada 7 Oktober 2021, J Capital Research menerbitkan laporan mengenai FF yang mendakwa syarikat itu tidak akan dapat menjual kereta. Jawatankuasa khas lembaga bebas FF mengatakan tidak ada bukti untuk menyokong tuduhan tersebut.

Setelah siasatan selesai, FF mengumumkan penyesuaian struktur pada 2 Februari. Disebabkan beberapa kekurangan dalam pengurusan dan budaya syarikat, Brian Krolicki (bekas pengerusi syarikat) meletak jawatan dan digantikan oleh Susan Swenson. Ketua Pegawai Eksekutif FF Global Carsten Breitfeld dan pengasas bersama FF dan ketua pegawai ekologi produk dan pengguna Jia Yueting kini akan melaporkan terus kepada Swenson. Kedua-dua Breitfield dan Jia menurunkan gaji pokok mereka sebanyak 25 peratus.

Lihat juga:Faraday Future mengumumkan akhir siasatan, pemotongan gaji pengasas bersama 25%

Sebagai tambahan, FF mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah menandatangani kontrak dengan pembuat kereta yang berpangkalan di Korea Selatan, Myoung Shin Co. Ltd. untuk menghasilkan model kedua FF, FF 81, yang dijadualkan untuk memulakan pengeluaran pada tahun 2024. Model baru adalah kenderaan elektrik untuk pasaran massa yang lebih luas, dan pengalaman pengguna disesuaikan untuk khalayak yang lebih luas daripada model Ultimate Smart Luxury FF 91 yang dijadualkan untuk suku ketiga 2022.