Haidilao akan membuka semula kedai tertutup untuk mengurangkan kos

Haidilao, rangkaian restoran periuk panas Cina yang popular, dilancarkan pada 30 OgosLaporan kewangannya untuk separuh pertama tahun ini. Syarikat itu mendedahkan bahawa ia merancang untuk memulakan program “mengunyah tulang keras” dan sedang mempertimbangkan untuk meneruskan operasi di beberapa kedai yang ditutup di bawah program Woodpecker tahun lalu untuk mengurangkan kos.

Di bawah pengaruh langkah pencegahan wabak yang berterusan, Haidilao mencatatkan jumlah pendapatan operasi sebanyak 16.764 bilion yuan (AS $2.43 bilion) dan kerugian bersih 267 juta yuan pada separuh pertama 2022.

Laporan kewangan menunjukkan bahawa 18 restoran baru dibuka pada separuh pertama 2022, dan 26 restoran ditutup kerana rancangan Woodpecker. Pada 30 Jun 2022, Haidilao memiliki 1.435 restoran, di mana 1.310 terletak di Tanah Besar China, 22 di Hong Kong, Makao dan Taiwan, dan 103 di 11 negara lain. Haidilao menerima 146 juta pelanggan pada separuh pertama tahun ini.

Haidilao mendedahkan dalam laporan kewangan bahawa pasukan pengurusan akan terus menilai semula faktor-faktor seperti pemilihan lokasi, keadaan harta tanah, kepegawaian, kawasan perniagaan, dan potensi peningkatan perniagaan yang berkaitan dengan kedai tertutup di masa depan, dan secara beransur-ansur akan memilih beberapa pembukaan semula yang memenuhi syarat.

Langkah-langkah kawalan wabak yang bermula dua setengah tahun yang lalu masih memberi kesan besar kepada industri katering China. Menurut data yang dikeluarkan oleh Biro Statistik Nasional negara itu, dari Januari hingga Jun 2022, pendapatan katering China turun sebanyak 7.7% tahun ke tahun. Dari bulan Mac hingga Mei tahun ini, rata-rata, lebih daripada 200 kedai Haidilao menangguhkan perkhidmatan makan malam setiap hari.

Menghadapi kesan wabak yang berterusan, Haidilao telah bekerja keras untuk memenuhi keperluan pengguna selain makan di restoran. Pada pertengahan bulan Jun tahun ini, Haidilao menubuhkan pusat operasi komuniti untuk memberi tumpuan kepada inovasi perkhidmatan katering yang pelbagai dengan model operasi komuniti “takeaway + komuniti + siaran langsung + pusat membeli-belah dalam talian”. Menurut laporannya, dari Januari hingga Jun tahun ini, pendapatan perniagaan penghantaran makanan Haidilao meningkat dengan ketara.

Lihat juga:Anak syarikat perniagaan Haidilao di luar negara memohon penyenaraian di Bursa Saham Hong Kong

Skop perniagaan Haidilao kini merangkumi ramuan, bumbu, rantaian bekalan, sumber manusia, teknologi maklumat, hiasan kedai, dll. Pada separuh kedua tahun 2022, Haidilao akan terus mempromosikan inovasi produk dan meningkatkan pengalaman makan. Pada masa yang sama, Haidilao akan berusaha secara strategik untuk memperoleh sumber daya berkualiti tinggi untuk memperkaya lagi perniagaan katering dan pangkalan pelanggannya.