Guangdong akan terus mempromosikan pembinaan pasaran karbon

Pada 13 Julai, Pemerintah Provinsi Guangdong China mengumumkanRancangan baru untuk pembangunan kewangan hijau menyokong pelaksanaan tindakan yang berkaitan dengan puncak karbonRancangan ini mensyaratkan bahawa pada tahun 2025, 40 institusi francais hijau akan ditubuhkan di provinsi ini, dan kadar pertumbuhan baki pinjaman hijau tidak boleh lebih rendah daripada kadar pertumbuhan pelbagai baki pinjaman. Menjelang 2030, kredit hijau akan menyumbang sekitar 10% dari jumlah baki pinjaman, dan pasaran kewangan karbon dirancang untuk beroperasi dengan berkesan.

Kerangka ini menyokong Guangzhou Futures Exchange untuk mempercepat penyenaraian niaga hadapan yang melayani pembangunan hijau seperti elektrik, silikon, dan litium, mengembangkan derivatif kewangan karbon, dan melayani pembinaan pasaran niaga hadapan karbon nasional.

Pihak berkuasa juga mendorong institusi kewangan untuk terlibat dalam transaksi pasar karbon dengan alasan memenuhi syarat peraturan, dan menyediakan perkhidmatan seperti simpanan dana, penjelasan, penyelesaian, pengurusan aset karbon, dan pembukaan akaun agensi untuk transaksi karbon. Ia juga mempromosikan institusi kewangan untuk meneroka mekanisme fasilitasi rentas sempadan untuk perdagangan karbon, melakukan percubaan pertukaran asing untuk perdagangan pelepasan karbon, secara aktif menggunakan sistem pembayaran RMB rentas sempadan, dan memperkenalkan pelabur Hong Kong, Makau dan asing.

Dari segi jenis instrumen kewangan karbon, “Rencana” mencadangkan untuk meneroka produk kewangan seperti pembiayaan gadai janji aset karbon, hak penjagaan aset karbon, pembelian semula karbon, dana karbon, penyewaan karbon, dan simpanan berstruktur pendapatan pelepasan karbon. Oleh itu, ia dapat meningkatkan kecairan pasaran karbon. “Rancangan” ini juga menyokong institusi kewangan untuk mengembangkan model pembiayaan gadai janji baru berdasarkan hak persekitaran seperti hak pelepasan karbon, hak pelepasan pencemaran, hak penggunaan tenaga, dan hak pengisian projek hijau.

Lihat juga:Beijing melancarkan rancangan untuk memuncak pelepasan karbon dari bangunan

Dari segi pelepasan karbon korporat, “Rencana” mengusulkan untuk bergantung pada Bursa Saham Shenzhen untuk membangun platform inovasi dan pengembangan kewangan hijau, membimbing syarikat tersenarai untuk secara aktif mendedahkan maklumat pelepasan karbon, dan melancarkan inovasi produk seperti indeks sekuriti hijau dan sistem penilaian “persekitaran, sosial dan tadbir urus korporat (ESG)”.

Dari segi pengawasan standard, “Rencana” mengusulkan untuk memperkuat penggunaan dan pengurusan dana susulan untuk produk kewangan hijau. Bimbing institusi kewangan untuk memperkuat pengurusan susulan dana produk kewangan hijau, dan mengawasi penggunaan dana produk sesuai dengan tujuan yang dipersetujui. Sekiranya penyelewengan dana didapati melanggar peraturan, langkah-langkah pengendalian risiko dalaman yang diperlukan harus diambil tepat pada waktunya.