Gree Electric mengemukakan rayuan setelah membayar AUX $26 juta

Menurut penghakiman sivil baru-baru ini Mahkamah Rakyat Menengah Kota Ningbo, Provinsi Zhejiang, sepasang kes pelanggaran hak paten penemuan diadili, termasukAoke Air Conditioning menuntut Gree Electric dan Ningbo Yongge Information Technology Co., Ltd,Sekarang sudah berakhir. Gree Electric telah diperintahkan untuk memberi ganti rugi kepada AUX Air Conditioning dengan jumlah keseluruhan sekitar 167 juta yuan ($26.31 juta).

Keputusan itu menunjukkan bahawa kedua-duanya berkisar pada hak paten yang disebut “pemampat”. Tarikh permohonan paten adalah 11 Ogos 2000. Paten asalnya adalah Toshiba Carrier Air Conditioning Systems Co., Ltd. Pada tahun 2018, ketika Toshiba memindahkan hak paten ke AUX Air Conditioning, ia juga memindahkan tanggungjawab pelanggaran terhadap pihak ketiga sebelum pemindahan. Dan hak untuk mendapatkan ganti rugi.

MenurutSurat khabar, Gree Electric hari ini mengatakan bahawa kes semasa hanyalah contoh pertama dan Gree telah mengemukakan rayuan.

Gree Electric mengatakan bahawa keluarga paten Jepun mempunyai perlindungan yang jauh lebih sedikit daripada paten China. Pakar dari unit bawahan Pejabat Harta Intelek Negeri China telah meneliti dan menilai bahawa paten China tidak stabil dan harus dianggap tidak sah. “Pada masa ini, syarikat kami telah mengajukan tuntutan pembatalan hak paten ke Mahkamah Harta Intelek Beijing, menunggu pengadilan mendengarnya.”

MenurutCailian Press, Petang ini, saham Aosi menjawab bahawa Gree Electric baru-baru ini dijatuhkan hukuman ganti rugi kepada saham Aosi sekitar 167 juta yuan. Sebagai tindak balas, AUX tidak bertindak balas. “Kami akan memberi tumpuan kepada perniagaan utama kami di masa depan dan terus meningkatkan pelaburan dalam pembuatan pintar, inovasi teknologi dan bidang lain.”

Gree Electric dan AUX Air Conditioning telah mengajukan tuntutan undang-undang atas hak paten beberapa kali sebelumnya. Gree Electric juga menuntut AUX atas pelanggaran hak paten penghawa dingin dan mendapat sokongan mahkamah untuk menuntut pampasan. AUX diperintahkan untuk membayar ganti rugi hampir 50 juta yuan ($7.88 juta) kepada Gree Electric.

Lihat juga:Gree mengumumkan pelaksanaan sistem kerja hujung minggu

Apa yang lebih membimbangkan Gree daripada tuntutan mahkamah dengan AUX adalah prestasi Gree baru-baru ini. Laporan kewangan terbaru menunjukkan bahawa pada suku ketiga 2021, pendapatan Gree Electric adalah 47.083 bilion yuan (7.42 bilion dolar AS), penurunan tahun ke tahun sebanyak 16.5%. Keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemilik syarikat induk adalah 6.188 bilion yuan (AS $974.63 juta), penurunan tahun ke tahun sebanyak 15.66%.

Baru-baru ini, terdapat banyak berita mengenai Gree. Syarikat ini memegang Yinlong New Energy untuk memasuki bidang kenderaan tenaga baru, dan kemudian mengeluarkan telefon bimbit baru untuk mempromosikan strategi kepelbagaian syarikat. Beberapa orang dalam industri mengatakan bahawa langkah itu bertujuan untuk menyelamatkan syarikat dari kekurangannya sekarang.