GMV e-commerce TikTok mencecah AS $951 juta pada tahun 2021

Menurut sumber media teknologi China, nilai barangan kasar (GMV) e-dagang Douyin pada 2021 adalah sekitar 6 bilion yuan (AS$951 juta), dengan 70 peratus atau lebih daripada itu berasal dari Indonesia dan baki 30 peratus atau kurang dari United Kingdom36kr.

Di samping itu, bahagian e-dagang TikTok mensasarkan GMV hampir 12 bilion yuan pada tahun 2022, dua kali ganda dari tahap 2021. Sebaliknya, perniagaan e-dagang rakan sejawat TikTok dari China, Douyin, sebelumnya telah menerima sekitar 500 bilion yuan GMV pada tahun 2020, tahun penubuhannya.

E-commerce Douyin kini telah beroperasi selama satu tahun. GMV tahun lalu hanya 1% daripada e-commerce Douyin yang dicapai pada tahun 2020, dan sebahagian besarnya disumbangkan oleh pasaran Indonesia.

Pada bulan April 2021, Douyin dan Indonesia dan United Kingdom mengemudi perniagaan e-dagang langsung sebagai pasaran sasaran awal. Pada pertemuan tinjauan akhir tahun lalu, seorang pegawai mengatakan GMV dari Indonesia menyumbang lebih dari 70 peratus daripada semua e-dagang TikTok, kata orang yang dekat dengan bahagian e-dagang TikTok. Pada masa yang sama, saiz pasaran GMV harian di seluruh UK hanya saiz kedai dalam talian langsung bersaiz sederhana di China.

Kejayaan luar biasa pasaran Indonesia pada tahun pertama percubaan adalah disebabkan oleh saiz dan kematangan pasaran e-dagang tempatan. Menurut firma penyelidikan Mentum Works, jualan e-dagang Indonesia mencecah AS$32.2 bilion pada 2020, keempat terbesar di dunia selepas China, Korea Selatan dan United Kingdom serta pasaran e-dagang terbesar di Asia Tenggara. Menurut SenseTower, TikTok menerima kira-kira 200 juta muat turun pengguna di Indonesia, iaitu lebih 40 peratus daripada keseluruhan rantau Asia Tenggara.

Asia Tenggara juga merupakan pasaran luar negara utama pertama yang dimasuki oleh syarikat e-dagang China. Alibaba mengembangkan pasaran e-dagang Asia Tenggara sendiri dengan memperoleh Lazada pada tahun 2016, setelah Shopee yang disokong Tencent mengatasi Lazada pada tahun 2019 untuk menjadi platform e-dagang terbesar di rantau ini. Kedua-dua platform tersebut pada awalnya memupuk tabiat membeli-belah dalam talian pengguna Indonesia dengan belajar dari pengalaman menjalankan perniagaan e-dagang di China.

Tidak seperti Indonesia, tidak ada platform e-dagang China yang memasuki pasaran UK. Oleh itu, platform e-dagang China tidak mempunyai kelebihan dalam logistik dan rantaian bekalan. Di samping itu, syarikat-syarikat ini memerlukan masa untuk mempromosikan tabiat membeli-belah secara langsung di kalangan pengguna tempatan. Penyedia perkhidmatan Douyin mengatakan bahawa e-dagang langsung pasukan GMV dari UK bergantung terutamanya pada subsidi rasmi TikTok untuk kategori 3C. Sebagai contoh, iPhone mempunyai subsidi sehingga 20% di platform.

Lihat juga:Kedai TikTok ByteDance memasuki Thailand, Vietnam, Malaysia

Selepas bulan Mac tahun ini, TikTok juga akan membuka perniagaan e-dagang langsung di lebih banyak negara Asia Tenggara dan Eropah Barat.