Gergasi pendidikan China New Oriental menafikan latihan ibu bapa

Khabar angin bahawa New Oriental telah beralih ke latihan untuk ibu bapa menjadi viral di Internet China pada hari Khamis. Sebagai tindak balas kepada wartawan dari China Securities Journal, kakitangan syarikat mengatakan bahawa khabar angin itu salah faham.

Pendidikan di rumah adalah tugas yang selalu difokuskan oleh syarikat. Pada tahun 2008, Pusat Bimbingan Pendidikan Keluarga telah ditubuhkan, dan setiap cawangan juga mempunyai Jabatan Pendidikan Keluarga. Maklumat yang lebih tepat mengenai kurikulum pendidikan sekolah boleh didapati dalam pengumuman rasminya.

Di bawah dasar “pengurangan berganda”, sekolah tuisyen sibuk mencari jalan baru untuk perkhidmatan mereka. Sebagai baling-baling cuaca industri pendidikan keluarga China, setiap langkah New Oriental menarik perhatian.

Menurut laporan dari Yicai Media, New Oriental telah melancarkan sejumlah pusat pertumbuhan pendidikan berkualiti di Beijing, Hangzhou dan bandar-bandar lain, termasuk “Quality Parents Smart Pavilion”, yang menyediakan ibu bapa dengan pendidikan keluarga, kaedah keibubapaan, pengurusan pelbagai perniagaan, peruntukan masa, Pengetahuan pelbagai dimensi mengenai topik seperti pembelajaran yang cekap, dan berusaha untuk membantu ibu bapa memperbaiki kaedah keibubapaan mereka.

Berita itu dipersoalkan netizen. “Melatih ibu bapa, dan kemudian anak-anak duduk di kelas?” “Terlalu sukar bagi ibu bapa. Kami biasa menerima latihan, tetapi sekarang kami akhirnya dewasa. Dengan bayi, mengapa kami masih dilatih?” “Adakah perlu untuk melatih ibu bapa bagaimana mengajar anak-anak mereka mengenai kerja rumah?”

Setelah pelaksanaan dasar “pengurangan berganda”, pendidikan berkualiti di sekolah rendah dan menengah dan pendidikan vokasional dewasa telah menjadi matlamat transformasi di mata banyak institusi pendidikan.

Pada 28 Julai, Yuanfu Road melancarkan jenama pendidikan pencerahan saintifik baru yang dijuluki “Sains Labu” untuk kanak-kanak berusia 3-8 tahun.

Pada 11 Ogos, akaun WeChat rasmi Tal menyiarkan semula artikel “China Daily” yang menyatakan bahawa jenama pendidikan berkualiti anak-anaknya, Feiyue Ventures pertama, mengumumkan bahawa ia telah mengalami peningkatan yang komprehensif dan akan melancarkan drama, pendidikan estetika, dan pendidikan intelektual di ruang Feiyue yang baru., Bercakap dan membaca lima produk pendidikan berkualiti.

Lihat juga:Peraturan pemerintah semakin ketat, harga saham New Oriental Education menjunam

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, seruan untuk “mendidik ibu bapa” menjadi semakin kuat. Pada 30 Jun, sebuah dokumen dari Departemen Pendidikan Provinsi Zhejiang menyatakan bahawa beberapa tempat di Zhejiang telah belajar dari “Permit Ibu Bapa Bintang” yang dilelong di Daerah Shangcheng, Kota Hangzhou, dan telah melakukan eksplorasi yang efektif dalam mengeluarkan izin kepada ibu bapa. Beberapa jabatan wilayah yang berkaitan juga bergerak ke kawasan ini. Mulai semester musim gugur 2021, Provinsi Zhejiang merancang untuk melancarkan sistem kredit ibu bapa perintis di sekolah induk digitalnya, dan sistem ini akan dilaksanakan di seluruh wilayah pada masa kemudian.