Gergasi keselamatan siber China 360 akan bekerjasama dengan Neta Motors untuk menghasilkan kenderaan elektrik

Gergasi keselamatan Internet China 360 mengumumkan perkongsian baru dengan Neta Motors pada hari Selasa, menunjukkan bahawa mereka akan mengikuti falsafah “membina kereta untuk rakyat”.

Ditubuhkan pada tahun 2005, 360 adalah penyedia produk keselamatan Internet dan mudah alih terbesar di China, melancarkan produk seperti 360 Full Security, 360 Mobile Security, dan 360 Secure Browser. Dalam automotif, syarikat itu memperkenalkan produk yang berkaitan dengan perkakasan seperti perakam data dan cermin spion streaming.

Pada mesyuarat komunikasi pada hari Selasa, Pengerusi 360 Zhou Hongyi berjanji bahawa syarikat itu akan menjadi pelabur strategik dalam Neta Motors dalam jangka panjang dan komprehensif.

Neta Motors, anak syarikat Huosong Automobile, telah melancarkan tiga kenderaan tenaga baru termasuk Neta N01, Neta V, dan Neta U, dengan penjualan 15,091 unit pada tahun 2020.

Jenama kereta elektrik mengatakan pada 26 April bahawa ia telah melancarkan pusingan pembiayaan Siri D yang diketuai oleh 360 Group, dengan rancangan untuk mengumpulkan sekitar 3 bilion yuan ($466 juta). 360 Group dijangka menjadi pemegang saham kedua terbesar setelah pembiayaan selesai.

Pada Pameran Auto Shanghai yang diadakan pada bulan April, Nita Motors melancarkan empat model lagi-versi gadis Nita UPro, Nita S dan Nita V, dengan harga antara 99,800 yuan dan 159,800 yuan (US $15,511 hingga US $24,836) antara. Syarikat itu telah menjual 11,458 kenderaan dari Januari hingga April tahun ini, yang keempat tertinggi di kalangan pembuat kereta elektrik, di belakang Nio, Lithium Motors dan Xpeng.

Neta Motors dan 360 akan bersama-sama menubuhkan sebuah agensi untuk terlibat dalam peningkatan kereta dan perniagaan insurans keselamatan.

Sebilangan besar pengguna yang disambungkan ke 360 akan mengambil bahagian dalam reka bentuk dan kajian semula produk Neta, yang merupakan bonus untuk memperluaskan bahagian pasarannya.

“Kenderaan tenaga baru adalah revolusi lengkap terhadap industri automotif tradisional. Inti revolusi ini adalah hak yang sama dalam sains dan teknologi, yang bermaksud bahawa setiap orang dapat menikmati sistem pemanduan pintar dengan prestasi pemanduan yang sangat baik, ruang yang cukup besar, dan interaksi antara orang dan kenderaan. Mematuhi konsep membina kereta untuk rakyat, syarikat kami mensasarkan model bajet rendah sekitar 100,000 yuan (14,880 dolar AS) untuk memenuhi keperluan pelanggan, “kata Zhou.

Sejak awal tahun ini, syarikat gergasi Internet sangat bersemangat untuk memasuki bidang kereta pintar.

Pada bulan Januari, Baidu menubuhkan syarikat kereta pintar Jidu, dengan Geely Holding Group sebagai rakan strategiknya. Pada bulan Mac, XiaomiMengumumkanSyarikat itu akan menubuhkan anak syarikat milik penuh untuk mengendalikan perniagaan kenderaan elektrik pintar. Pada bulan April, Huawei menjalin kerjasama dengan tiga pembuat kenderaan untuk mewujudkan sub-jenama kereta pintar.

“360 tidak akan melepaskan peluang berharga ini untuk perubahan,” kata Chow.