Geely merancang untuk menjual 3.65 juta kenderaan pada tahun 2025

Pada persidangan hasil sementara pada hari Rabu, pembuat kereta China Geely Automobile Group mengatakan pendapatan separuh pertama mencapai 45 bilion yuan ($6,92 bilion), meningkat 22 peratus tahun ke tahun, dan keuntungan bersih adalah 2,41 bilion yuan. Selain itu, syarikat itu meletakkan sasaran untuk menjual 3.65 juta kenderaan setahun dalam tempoh lima tahun dari sekarang.

Pada persidangan itu, Geely mengumumkan matlamatnya untuk menduduki tempat pertama di antara jenama China pada tahun 2025, dengan penjualan 3.65 juta kenderaan, di mana kenderaan elektrik pintar (EV) akan menyumbang lebih dari 30%. Menjelang 2025, syarikat itu juga berusaha untuk menjadikan Zeekr menjadi tiga teratas di dunia dalam bahagian pasaran kenderaan elektrik mewah, dengan penjualan 650,000 kenderaan.

Pada separuh pertama tahun 2021, Geely Automobile menjual 630,237 kenderaan, peningkatan dari tahun ke tahun sekitar 19%. Antaranya, LYNK & CO menjual 107,873 kenderaan pada separuh pertama tahun ini, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 96.98%.

Sasaran penjualan tahunan Geely Automobile Group 2021 sebelumnya ditetapkan pada 1.53 juta kenderaan, walaupun hanya 41% dari jumlah sasaran yang diselesaikan pada separuh pertama tahun ini. Dalam hal ini, CEO Yan Jiayue mengatakan, “Ini sesuai dengan harapan pengurusan kami, kerana Geely akan memiliki sejumlah model baru di pasar pada paruh kedua tahun ini, membawa hasil penjualan baru.”

Model Xingyue-L syarikat, yang dilancarkan pada 20 Julai, telah menerima lebih dari 35,000 pesanan setakat ini. Emgrand generasi keempat berdasarkan platform BMA dijangka akan dilancarkan pada akhir bulan Ogos, dan pesanan semasa telah melebihi 15,000. Sebagai tambahan, model coupe pertama Zeekr, Zeekr 001, akan dihantar pada bulan Oktober.

Walau bagaimanapun, wabak pneumonia mahkota baru yang berterusan, kekurangan cip global yang berterusan dan bekalan bateri yang ketat boleh menjejaskan matlamat Geely.

Lihat juga:Geely dan Renault bekerjasama untuk membangunkan kenderaan hibrid China-Korea

Dari segi eksport korporat, jumlah eksport kumulatif Geely dari Januari hingga Jun mencapai 53,422 kenderaan, peningkatan tahun ke tahun sekitar 173%. Proton menjual 57,854 kenderaan pada separuh pertama tahun ini, dan bahagian pasarannya di Malaysia telah meningkat daripada kira-kira 8% tiga tahun lalu kepada 23% sekarang.

Li Donghui, Ketua Pegawai Eksekutif Zhejiang Geely Holding Group, mengatakan sebagai tindak balas kepada pertanyaan pelabur, “Pada separuh kedua tahun ini, Geely menjangkakan bahawa jumlah eksport ke Eropah akan meningkat dua kali ganda dari asas yang ada.”

Tahun ini, Geely Holding Group berturut-turut menandatangani perjanjian kerjasama dengan Baidu, Foxconn, Tencent dan pemaju blockchain Switzerland. Baru-baru ini, Geely juga menandatangani memorandum persefahaman dengan Renault Group untuk menjalin kerjasama perniagaan.