Geely akan menubuhkan syarikat aeroangkasa di Guangzhou untuk membangunkan peralatan satelit dan komunikasi

Pembuat kereta terkemuka China, Zhejiang Geely Holding Group mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia merancang untuk menubuhkan sebuah syarikat aeroangkasa komersial di Daerah Nansha, Guangzhou, ibukota Guangdong Selatan, untuk berusaha mengembangkan teknologi satelit dan komunikasinya sendiri.

Menurut 21st Century Business Herald, syarikat aeroangkasa baru itu dipanggil “Eksplorasi Angkasa dan Angkasa” dan bernilai lebih daripada 10 bilion yuan ($1.52 bilion)Dilapor.

Geely juga akan bekerjasama dengan syarikat-syarikat roket lain yang terletak di Daerah Nansha, termasuk Zhongke Aerospace, juga dikenali sebagai CAS Aerospace, yang dipisahkan dari Akademi Sains China. Pada tahun 2019, Akademi Sains China Aerospace bersetuju untuk membina 99 kilometer persegi Nansha Science City dengan kerajaan tempatan, di mana Kemudahan Aeroangkasa Sains dan Teknologi China akan ditubuhkan. Ia akan menggabungkan penyelidikan, pengeluaran, pemasangan akhir dan ujian, dan akhirnya dapat menghasilkan 30 produk roket setiap tahun, menurut  Kapal angkasa.

Xu Zhihao, Ketua Pegawai Eksekutif Geely Technology Group, berkata pada majlis itu terima kasih kepada “inovasi institusi utama” dan “lokasi unggul” Daerah Nansha di Kawasan Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay, Daerah Nansha mempunyai potensi besar. “Itulah sebabnya kami memutuskan untuk menempatkan syarikat angkasa kami di rantau ini,” kata Xu.

Lihat juga:Baidu membelanjakan 2 bilion yuan untuk mendaftarkan syarikat kenderaan elektrik, secara rasmi melancarkan kerjasama baru dengan Geely

Pembuat kenderaan yang berpangkalan di Hangzhou sedang membina satelit orbit rendah kerana permintaan yang semakin meningkat untuk keupayaan sambungan berkelajuan tinggi yang dapat memberikan kemas kini perisian pantas, Reuters & NBSP;DilaporBermula sekitar 2025, Geely Automobile akan menyediakan lebih banyak ciri berkaitan satelit.

Ditubuhkan oleh usahawan jutawan Li Shufu pada tahun 1996, Geely adalah pembuat kereta tradisional jenama tempatan terbesar di China dan kini melabur sumber dalam bidang kenderaan elektrik. Syarikat itu memiliki 9.7% daripada jenama kereta Sweden Volvo Cars dan Daimler. Segmen perniagaan Geely meliputi pengeluaran kenderaan, perjalanan, pendidikan tinggi dan pelancongan.