Galaxy Energy akan melancarkan pelancaran roket komersial berskala besar

Syarikat roket komersial China Galaxy Energy mengumumkan pada hari SelasaKenderaan pelancaran komersial Ceres-1 (Yaosan) akan dilancarkan dalam masa terdekat, dengan kod misi: “Putih adalah hitam baru.” Ia juga mengumumkan pelancaran dan penghantaran komersial syarikat secara rasmi akan bermula.

(Sumber gambar: Galaxy Energy)

Roket pembawa Ceres 1 (Yaoyi) dilancarkan pada 7 November 2020. Ini adalah roket pembawa pepejal terkawal vektor pertama dalam industri aeroangkasa komersial. Ia memasuki orbit segerak solar 500km untuk pertama kalinya dan menyedari jurang de-orbit aktif peringkat akhir roket untuk pertama kalinya. Teknologi inovatif seperti penargetan diri menegak, kawalan mudah penggunaan bahan api yang rendah, dan ujian separa sistem sistem kawalan sikap orbit juga digunakan.

Pada 7 Disember 2021, roket pembawa Ceres 1 (Yao-2) berjaya dilancarkan di Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan China, berjaya menghantar 5 satelit ke orbit yang dijadualkan, dan misi pelancaran dinyatakan berjaya.

Lihat juga:Syarikat aeroangkasa swasta China Yinhe Energy menyelesaikan ujian enjin roket

Ceres-1 adalah kenderaan pelancaran empat peringkat yang menyediakan perkhidmatan pelancaran khusus untuk satelit komersial kecil. Tahap pertama hingga ketiga roket menggunakan enjin pepejal, dan tahap keempat menggunakan enjin cecair canggih. Roket itu berdiameter 1.4 meter, panjang sekitar 20 meter, dan mempunyai berat angkat hampir 33 tan. Ia boleh menghantar muatan 300 kg ke orbit segerak solar sejauh 500 kilometer.

Sebagai tambahan, Galaxy Energy mengumumkan bahawa ia telah berjaya menyelesaikan ujian modulus tinggi jarak jauh 2107 saat enjin empat peringkat yang dikendalikan oleh orbit.