GAC mengeluarkan SUV Emkoo hibrid baru

Jenama kereta CinaGAC mengeluarkan model SUV kompak “EMKOO”Pada hari Khamis pagi, dengan reka bentuk berdasarkan seni bina GPMA. Walau bagaimanapun, masa penghantaran dan harga pengeluaran besar-besaran model baru belum diumumkan. Ia dijangka dilancarkan pada separuh kedua tahun ini.

Bahagian depan model baru menggunakan reka bentuk array berbentuk V, gril radial, dan lampu depan di kedua sisi berbentuk L terbalik, yang mempunyai rasa teknologi yang kuat. Ia rendah di hadapan dan tinggi di belakang, dan linear. Bahagian belakang badan direka sebagai ‘lightsaber tail light’ yang memancarkan rasa futuristik.

(Sumber: GAC Automobile)

Dari segi kuasa, ia dilengkapi dengan enjin Atkinson kecekapan tinggi 2.0ATK dan sistem gandingan elektromekanik GMC 2.0. Di samping itu, ia juga akan dilengkapi dengan enjin Zhaolang Power 1.5T GDI dan enjin Zhaolang Power 2.0T GDI, menyediakan tiga kombinasi enjin kuasa.

Lihat juga:GAC Group mengeluarkan teknologi bateri baru

Dari segi jangka hayat bateri, versi hibrid Emkoo yang penuh dengan petrol dapat menempuh jarak 1.711 kilometer dan menggunakan 3.2L per 100 kilometer.

Model baru ini dilengkapi dengan 27 komponen perkakasan penginderaan pintar, menggunakan cip Qualcomm Snapdragon 8155, dan memfokuskan pada ekosistem interkoneksi pintar ADIGO yang dikembangkan sendiri oleh GAC Automobile, yang dapat mengawal sistem kokpit pintar dan sistem pemanduan pintar secara keseluruhan.

(Sumber: GAC Automobile)

Di samping itu, kokpit pintarnya tidak hanya menyediakan pelbagai perkhidmatan pintar, tetapi juga membolehkan pengguna menikmati pelbagai mod yang ditentukan pengguna.

Tak hanya itu, fitur parkir otonom Emkoo mendukung delapan mod parkir-bahkan parkir memori jarak jauh 1.000 meter. Ia juga menawarkan ciri pemanduan autonomi tahap L2.