GAC Aion membina barisan pengeluaran besar-besaran untuk bateri kuasa

21 Julai, Media ChinaCailian PressDifahamkan dari orang yang mengetahui masalah ini bahawa Aion, jenama kenderaan tenaga baru di bawah GAC Group (GAC Group), kini menubuhkan syarikat bateri kuasa untuk mempromosikan susun atur industri penyelidikan dan pengembangan bateri bebas dan mencapai bekalan bateri kuasa yang bebas dan terkawal.

Pengerusi GAC Zeng Qinghong berkata pada Persidangan Bateri Kenderaan Elektrik dan Elektrik Dunia 2022 bahawa syarikat itu kini sedang membangunkan bateri dan membeli sumber lombong untuk membina kenderaan elektrik pengguna yang lebih baik. Dia juga mengatakan bahawa kos bateri kuasa tinggi pada tahap ini, dan bahan mentah yang berkaitan telah meningkat dengan ketara. Menurut eksekutif, “Kos bateri kuasa telah menyumbang 40% hingga 50%, atau bahkan 60%, untuk membina kenderaan tenaga baru. Bukankah saya bekerja untuk CATL sekarang?

Aion ditubuhkan pada 28 Julai 2017. Sejak pelancaran model Aion S pertama pada bulan April 2019, jenama ini secara berturut-turut melancarkan pelbagai produk kenderaan tenaga baru seperti Aion S, LX, V, dan Y, merangkumi kumpulan pengguna yang berbeza dari kelas atas, menengah dan rendah.

Pada 18 Julai, Aon secara rasmi melancarkan pra-penyenaraian di Guangdong United Assets and Equity Exchange dan telah melakukan pusingan pembiayaan. Difahamkan, dana yang diperoleh kali ini akan menumpukan pada pengembangan produk baru, bateri generasi baru, penyelidikan dan pengembangan pengawal elektronik, pemanduan pintar, kokpit, ekologi, pengembangan kapasiti dan teknologi teras lain.

Lihat juga:GAC AION membina stesen pertukaran kuasa pertama di Guangzhou

Peningkatan modal ini bertujuan untuk memperkenalkan pelabur strategik pada bulan Mac 2022 dan membuka pembiayaan lebih lanjut berdasarkan penyelesaian insentif ekuiti pekerja.

Pusingan kenaikan modal sebelum penyenaraian ini juga menandakan penyenaraian Aion yang akan datang. Pada acara media laporan kewangan pada akhir bulan Mac tahun ini, Feng Xingya, pengurus besar GAC Group, mengatakan: “Aion dijangka menyelesaikan pembiayaan Siri A pada suku ketiga. Sekiranya keadaan komprehensif mengizinkan, ia akan disenaraikan tahun depan.”