Ford, Infiniti dan penyemak imbas UC Alibaba dikecam kerana tingkah laku tidak adil di rancangan TV hak pengguna China

Pada 15 Mac, juga Hari Hak Pengguna Sedunia, program TV tahunan yang popular yang disiarkan oleh China Central Television, beberapa jenama domestik dan asing dinamakan kerana melanggar hak pengguna.

Acara tahun ini, yang disebut “315 Gala” dan jenama terkenal termasuk penyemak imbas UC yang disokong oleh Ford, Infiniti, BMW, Kohler dan Alibaba, telah dikritik kerana kegagalan kotak gear, pengumpulan data peribadi secara haram, dan iklan dalam talian palsu.

Lihat juga:Program TV Hari Hak Pengguna mendedahkan bahaya e-rokok

Jenama kereta mewah Nissan Infiniti dan pembuat kereta A.S. Ford telah dituduh mempunyai kotak gear yang rosak dalam pelbagai modelnya. Infiniti cuba menutup skandal itu dengan menghalang aduan pelanggan, dan Ford tidak secara aktif memaklumkan masalah pelanggan, menurut rancangan itu.

Pada malam Jumaat, kedua-dua syarikat mengeluarkan kenyataan yang menjanjikan tindakan segera. Di samping itu, Ford menjanjikan pembaikan percuma kepada semua pemilik kereta yang terjejas.

Pembuat peralatan bilik mandi dan dapur Amerika Syarikat, pembuat kereta BMW dan jenama fesyen MaxMara telah dikritik kerana melaksanakan teknologi pengecaman wajah di kedai mereka untuk memerhatikan pengunjung, yang boleh melanggar peraturan privasi yang berkuat kuasa di negara ini tahun ini.

Jabatan Cina Kohler berkata pada hari Jumaat bahawa mereka telah menyahpasang kamera semalaman. “Kami hanya menggunakan data untuk menghitung jumlah pelanggan dan tidak menyimpan, menganalisis atau memindahkan data yang dikumpulkan,” tambahnya.

Beberapa laman web carian pekerjaan Cina secara haram menjual resume pencari kerja kepada syarikat, yang menyebabkan kebocoran maklumat peribadi ke pasaran gelap dan juga terdedah. Laman-laman ini termasuk Zhilian Zhilian Recruitment, 51job.com dan Liepin.com. Harga saham FutureFree, yang disenaraikan di Amerika Syarikat, jatuh sebanyak 6% pada hari Isnin.

Pelayar web UC Alibaba dan enjin carian 360 didapati menyiarkan iklan palsu terhadap institusi perubatan yang tidak berkelayakan. Kedua-dua syarikat Internet mengatakan mereka telah mula bekerja untuk membetulkan pelanggaran.

Pada pameran pada hari Isnin, pengawal selia pasaran China juga mengeluarkan garis panduan perdagangan dalam talian baru yang memerlukan syarikat platform bertanggungjawab terhadap tanggungjawab mereka untuk melindungi hak pengguna. Ini termasuk mendapatkan kebenaran sebelum mengumpul maklumat sensitif pengguna, membenarkan pedagang menjual produk pada pelbagai platform, dan menyimpan klip video jualan langsung selama sekurang-kurangnya tiga tahun.

Peraturan-peraturan baru, yang dijangka berkuatkuasa pada bulan Mei tahun ini, boleh merevolusikan rangka kerja undang-undang di mana syarikat-syarikat platform menjalankan perniagaan di China, pasaran e-dagang terbesar di dunia.

Menurut data dari Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar, tahun lalu, Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar menyelamatkan 4.4 bilion yuan (sekitar 677 juta dolar AS) kerugian ekonomi bagi pengguna China.

Hari Hak Pengguna Sedunia bermula pada tahun 1983. Tiga tahun kemudian, China memulakan aktiviti pendidikan pengguna sendiri, menyiarkan program TV dua jam “315 Gala” semasa waktu perdana. Sama seperti “60 Minit” di CBS Television Network di Amerika Syarikat, pertunjukan tahunan ini memberi tumpuan kepada jenama yang menunjukkan tingkah laku korporat yang bermasalah. Sebelum ini, jaminan perkhidmatan Apple di China adalah satu tahun, yang lebih pendek daripada pasaran lain, dan Starbucks mengenakan bayaran lebih tinggi di China daripada di Amerika Syarikat. Reuters melaporkan bahawa jenama tempatan dan asing takut disalahkan dan biasanya bersedia untuk bertindak balas terlebih dahuluDilapor.