Firma Kecerdasan Buatan AInnovation Mengemukakan Permohonan IPO Hong Kong Kedua

Dokumen yang didedahkan oleh Bursa Saham Hong Kong (Bursa Saham Hong Kong) pada 3 Januari menunjukkan bahawa,AInnovation memfailkan permohonan IPO, UBS, CICC dan China Fuxing sebagai penaja bersama. Sebelum ini, AInnovation telah mengemukakan permohonan penyenaraian ke Bursa Saham Hong Kong pada akhir bulan Jun tahun lalu, dan kemudian kehilangan kesahannya.

AInnovation akan memulakan kempen pra-pemasaran yang relevan pada hari Selasa untuk memahami niat pelabur institusi, dan dijangka mengumpulkan sekitar $200 juta.

Prospektus mendedahkan bahawa dana akan digunakan untuk mengoptimumkan platform AI, memperkuat kemampuan R&D, meningkatkan proses pengkomersialan, memperdalam hubungan pelanggan, dan mengejar pelaburan yang lebih strategik.

Ditubuhkan pada Februari 2018, AInnovation adalah penyedia penyelesaian AI China. Berkomitmen untuk memanfaatkan teknologi AI canggih untuk menyampaikan produk yang berkaitan dengan AI dan penyelesaian perniagaan yang disesuaikan, memperkasakan perusahaan dan rakan perniagaan untuk meningkatkan kecekapan dan nilai perniagaan, dan mewujudkan transformasi digital perusahaan. Pelabur teknologi Kaifu Lee berkhidmat sebagai pengerusinya, dan penilaian pra-IPOnya telah melebihi $1 bilion.

AInnovation menyelesaikan beberapa pusingan pembiayaan sebelum mengemukakan permohonannya ke Bursa Saham Hong Kong. Pelaburnya merangkumi institusi pelaburan terkenal di dunia seperti SoftBank dan CICC.

Prospektus menunjukkan bahawa dari 2018 hingga sembilan bulan pertama 2021, AInnovation memperoleh pendapatan tahunan masing-masing sebanyak 37.208 juta yuan, 229 juta yuan, 462 juta yuan, dan 553 juta yuan. Kerugian bersih yang disesuaikan untuk tempoh yang sama masing-masing adalah 45.378 juta yuan, 160 juta yuan, 144 juta yuan dan 80.99 juta yuan.

Menurut Frost & Sullivan, AInnovation adalah penyedia penyelesaian AI ketiga terbesar di China, terutama mengembangkan produk dan penyelesaian AI untuk pembuatan, perkhidmatan kewangan dan industri lain.

Lihat juga:Permulaan AI SenseTime secara rasmi disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong: dibuka 10%, nilai pasaran melebihi 140 bilion dolar Hong Kong

Syarikat ini telah mengembangkan tiga platform AI utama: platform penglihatan mesin pintar ManuVision, platform video tepi pintar MatrixVision, dan platform pembelajaran mesin diedarkan Orion.