Firma Fintech Qudian bertaruh pada makanan segera

Luo Min, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Qudian, platform teknologi yang memperkasakan pengalaman kewangan pengguna dalam talian China, berkata pada 18 Julai:Syarikat itu telah mula memberi tumpuan kepada makanan siap sedia, dan menghentikan operasi kredit kewangannya.

Ditubuhkan pada bulan Mac 2014, Qudian telah bertindak sebagai penghubung antara institusi kewangan dan pengguna. Tujuan asalnya adalah untuk memperkasakan institusi kewangan dan membantu mereka meningkatkan kecekapan pemasaran dan operasi. Pada 18 Oktober 2017, Qudian disenaraikan di Bursa Saham New York.

Namun, Luo mengatakan dalam sebuah acara pada 18 Juli, “Qudian akan menjadi syarikat makanan di masa depan-bukan syarikat Internet.”

Pada 17 Julai, Luo dilihat menjual makanan segera melalui ruang siaran langsung peribadinya di Douyin, versi Tiongkok dari ByteDance Douyin. Siaran langsung bermula pada pukul 9 pagi dan berakhir pada pukul 11 malam, dengan 9.56 juta item terjual. Pada puncaknya, penonton dalam talian melebihi 900,000, membawa 3.97 juta peminat baru ke akaun Luo.

Luo mengatakan bahawa Qudian merancang untuk menyokong 100,000 pengguna untuk memulakan perniagaan di kedai luar talian dalam masa tiga tahun, dan tujuan tahun ini adalah untuk menambah 10,000 kedai baru. Pedagang boleh menikmati pinjaman tanpa faedah selama satu tahun.

Rowe berkata, pelaburan dalam makanan siap sedia akan ditingkatkan lagi setakat yang dibenarkan oleh lembaga pengarah syarikat. Ratusan juta yuan telah dilaburkan setakat ini, dan Luo berharap dapat mengurangkan kos pada skala yang lebih besar di masa depan.

Lihat juga:Pengasas Fun Store Fintech kini menjual hidangan pasang siap di Douyin

Projek makanan siap sedia Qudian ditubuhkan secara dalaman 9 bulan yang lalu, dan 15 kilang telah didirikan di 15 bandar China termasuk Xiamen, Wuhan dan Shenzhen. Pasukan Qu Dian bertanggungjawab untuk penyelidikan, pengeluaran dan pemprosesan hidangan. Bekerjasama dengan syarikat pertanian terkemuka untuk memastikan bekalan bahan mentah, dan bekerjasama dengan SF Express untuk memastikan penghantaran yang selamat dan cepat.

Orang yang bertanggungjawab dalam penyelidikan produk Qudian mengatakan bahawa pasukan ini kini mempunyai 1,000 orang dan puluhan orang bertanggungjawab untuk pengurusan rantaian bekalan. Menurut akaun WeChat rasminya, syarikat itu segera merekrut bakat untuk bahagian produk, rantaian bekalan dan siaran langsung.

Qudian sebelum ini mengesahkan bahawa industri makanan akan menjadi arah pengembangan masa depan syarikat. Projek makanan segera akan melampaui pinjaman tunai dan menjadi sumber pendapatan terbesarnya, yang diharapkan dapat dilihat dalam laporan kewangan suku ketiga syarikat.