Filem Hong Kong “Better Day” dicalonkan untuk Oscar

Menurut senarai pencalonan yang dikeluarkan oleh Academy of Motion Picture Arts and Sciences pada hari Isnin, filem melodrama belia “Good Day” (2019) yang diarahkan oleh Zeng Zhiqiang dicalonkan untuk Filem Ciri Antarabangsa Terbaik di Anugerah Akademi ke-93. Menurut data dari platform tiket filem Cina Maoyan, sejak dilancarkan pada Oktober 2019, filem itu telah mengumpulkan lebih daripada $240 juta di box office.

Filem ini dibintangi oleh idola pop Yi Qianxi dan pelakon Zhou Dongyu, dua orang tanah besar yang telah muncul sejak sedekad yang lalu, terutama di kalangan generasi muda. Dalam “Hari yang Lebih Baik”, Yi Jianlian memainkan samseng jalanan dan Jay Chou memainkan pelajar sekolah menengah yang dibuli sebagai persediaan untuk peperiksaan masuk kolej. Cinta mereka yang tidak sepadan telah diuji dalam pembunuhan, dan kedua-duanya menjadi suspek utama.

Kali terakhir filem Cina dicalonkan untuk Oscar dalam kategori yang sama pada tahun 2003. Filem seni mempertahankan diri Zhang Yimou “Hero” dicalonkan, tetapi kalah kepada drama Jerman “Afrika tidak dapat ditemui” pada pusingan akhir. Sebelum “Hero”, terdapat 5 filem Cina yang disenarai pendek untuk Filem Feature Antarabangsa Terbaik, termasuk” Diet Lelaki dan Wanita “yang diarahkan oleh Ang Lee,” Crouching Tiger, Hidden Dragon”, “Wedding Banquet”,” Judou “yang diarahkan oleh Zhang Yimou, dan” The Red Lantern High “,” Farewell My Concubine “yang diarahkan oleh Chen Kaige. Antara filem yang dicalonkan, “Crouching Tiger, Hidden Dragon” adalah satu-satunya pelakon Oscar.

Ini juga menandakan kali pertama pengarah kelahiran Hong Kong telah dicalonkan untuk kategori filem antarabangsa Oscar. Zeng Zhiqiang dilahirkan di Kanada dan kembali ke Hong Kong pada awal 2000-an untuk menyertai industri filem. Zeng Zhiqiang adalah pelawak, pengarah dan tuan rumah TV yang dihormati. Sebelum “Good Day”, beliau juga mengarahkan filem seperti” The Lover Words “(2010),” Soulmate “(2016) dan” Thief “(2012).

Lama sebelum pencalonan Oscar, “Hari Baik” telah dipuji oleh pengkritik filem dan pengkritik filem, menyapu Anugerah Filem Hong Kong tahun lepas dengan 8 anugerah termasuk pengarah terbaik, pelakon terbaik, dan fotografi terbaik. Pada tahun 2019, Tsang Yam-kuen memenangi Anugerah Pengarah Terbaik Anugerah Persatuan Pengkritik Filem Hong Kong untuk karyanya “Good Day”.

Lihat juga:Anugerah Oscar Parasit memberi harapan kepada filem Asia, sambil menonjolkan ketidaksamaan

Dalam Q & A baru-baru ini dengan Persatuan Asia, Encik Tsang berkata beliau sentiasa mahu membuat filem mengenai buli sekolah kerana buli sekolah adalah fenomena yang semakin meningkat dengan peningkatan populariti telefon pintar dan IOT lain.

“Saya selalu mahu membuat filem yang menangani masalah ini,” kata Zeng. “Saya telah mencari sudut penceritaan selama bertahun-tahun.”

Selepas dia selesai penggambaran filem “Soulmate”, pengeluarnya menyerahkan novel Jiu Yuexi” In His Youth, In Her Beauty”.

“Saya selesai membaca dalam satu malam,” katanya. “Dan setelah saya membacanya, saya berkata, ini adalah kisah yang telah lama saya tunggu”.

“Better Days” akan bersaing dengan empat filem lain yang dicalonkan untuk Oscar, termasuk “Another Round” di Denmark, “Collective” di Romania, “The Skin Seller” di Tunisia dan “Goodbye, Aida? “. Hasilnya akan diumumkan pada Anugerah Akademi ke-93 pada 25 April, Waktu Pasifik.

“Better Days” telah memenangi lapan anugerah dalam Anugerah Filem Hong Kong tahun lalu sebelum disenarai pendek untuk Anugerah Akademi.