Fesyen Cina unicorn Shein dituduh melanggar hak cipta

Jenama fesyen dan pereka bebas, termasuk AirWair International, pemilik Dr Martens, telah menuduh platform e-dagang Shein melanggar tanda dagangan.

Raksasa kasut Shein mempunyai “niat jelas untuk menjual produk palsu,” kata syarikat itu dalam aduan yang diajukan di California, dengan menyatakan bahawa syarikat China itu menyiarkan gambar asli kasut Dr. Martens di laman webnya untuk menyesatkan dan memikat pelanggan.

Kikay, jenama pereka yang berpusat di California, juga mendakwa syarikat itu mencuri harta intelek, menyiarkan catatan Instagram yang membandingkan anting-anting yang hampir sama dari kedua-dua syarikat.

“Mereka menarik senarai tanpa meminta kemas kini atau permintaan maaf dari kami… Mereka telah menghindari tanggungjawab dan tidak bertanggungjawab,” kata catatan itu.

Shein menafikan tuduhan AirWair International dan mahkamah akan memulakan perbicaraannya akhir tahun ini.

Platform ini ditubuhkan pada tahun 2008 dan bertujuan untuk menjadi platform e-dagang fesyen Generasi Z. Menurut akaun WeChat syarikat, platform ini memberi tumpuan kepada pakaian fesyen yang pantas, menambah lebih daripada 200 item setiap hari, dari sampel hingga produk siap dalam masa dua mingguBlogReka bentuk yang bergaya dan harga yang mengejutkan menarik pelanggan muda di seluruh dunia.

Lihat juga:Sepuluh platform e-dagang luar negara China pada tahun 2020

YouTuber, TikTokers dan pengguna berpengaruh lain juga meningkatkan pendedahan jenama dan menarik pengikut muda baru untuk membeli kemeja-T dan seluar jeans dengan harga kurang dari $10. Baru-baru iniLaporanMenunjukkan bahawa Shein adalah jenama yang paling banyak disebut di TikTok pada tahun 2020.

Seperti banyak peruncit dalam talian, penjualan Shein meningkat semasa wabak global. SyarikatDilaporkanTahun lalu, ia memperoleh penjualan hampir 30 bilion yuan, hampir setara dengan satu-ketujuh ZARA. Pada pertengahan Mei, unicorn mengatasi Amazon, platform e-dagang terbesar di dunia, untuk menjadi aplikasi membeli-belah yang paling banyak dimuat turun di Amerika Syarikat.

Bergantung pada kelebihan rantaian bekalan China, syarikat itu telah menubuhkan sistem rantaian bekalan lengkap dari reka bentuk dan pembangunan ke perolehan kain dan pembuatan pakaian di China. Seperti Tiktok, Shein mempunyai cita-cita untuk memasuki pasaran global. Syarikat ini mempunyai enam pusat logistik di Eropah dan Amerika Syarikat, dengan rangkaian pengedaran di banyak negara lain, termasuk India dan Rusia.

Dengan permodalan pasaran gabungan lebih dari $15 bilion, ada spekulasi bahawa syarikat itu akan segera disiarkan di depan umum.