Evergrande Group membatalkan pajakan bangunan ibu pejabat Shenzhen

Eksport Media CinaSurat khabarTerdapat laporan pada hari Isnin bahawa Evergrande Group telah berpindah dari bangunan ibu pejabatnya di Shenzhen, yang telah merobohkan jenama yang menunjukkan “Evergrande Group”.

Orang yang mengetahui perkara itu mendedahkan bahawa Evergrande Group telah membatalkan pajakan bangunan ini pada bulan Disember 2021 dan memindahkan sebahagian besar kakitangan jabatan tempatan kembali ke Guangzhou.

Dalam hal ini, seseorang yang dekat dengan firma itu mengatakan bahawa untuk menjimatkan kos, Evergrande Real Estate Group melalui prosedur pembatalan sewa pada bulan Disember 2021 dan berpindah ke harta tanah sendiri di Shenzhen. Menurut maklumat pendaftaran entiti komersial Biro Pengawasan Pasar Perbandaran Shenzhen, Evergrande Real Estate Group masih berdaftar di Shenzhen.

Lihat juga:Evergrande Group menjual Hengteng Networks Holdings dengan harga AS $92 juta, Tencent menjadi pemegang saham terbesar

Evergrande Group secara rasmi memindahkan ibu pejabatnya dari Guangzhou ke Shenzhen pada pertengahan 2017, dan modal berdaftarnya meningkat dari 2.878 bilion yuan menjadi 3.383 bilion yuan. Pada masa itu, Pangkalan Ibu Pejabat Super Shenzhen Bay syarikat itu terletak di kawasan Hongshuwan Mansion di Shenzhen-pusat bandar. Ibu pejabatnya meliputi kawasan seluas 117.4 hektar, dengan keluasan pembinaan 4.5 juta hingga 5.5 juta meter persegi.