Energy Monster, syarikat perkongsian bank kuasa, mengumpulkan 300 juta yuan untuk menyasarkan IPO A.S

Pada 10 Februari, Reuters melaporkan bahawa Energy Monster, sebuah syarikat China yang memberi tumpuan kepada peralatan perkongsian kuasa, merancang untuk melancarkan tawaran awam awal (IPO) di Amerika Syarikat untuk menaikkan $300 juta.

Agensi berita itu berkata bahawa Energy Monster Charging sedang berunding dengan entiti pelaburan termasuk Citigroup, CICC, China Fuxing dan Goldman Sachs untuk mencari penyenaraian pada separuh pertama tahun ini.

Pembekal bank kuasa bersama telah ditubuhkan di Shanghai pada tahun 2017 dan kini mempunyai lebih daripada 100 juta pengguna berdaftar.  

Syarikat itu telah menyelesaikan lima pusingan pembiayaan. Yang terbaru adalah pusingan C bernilai 500 juta yuan. Pelabur termasuk SoftBank Ventures Asia, Bank of China International, Goldman Sachs China, Sky9 Capital, Hillhouse Capital Group, Shunwei Capital, Advantech Capital, bekas Meituan COO Jia Weiqian.  

Monster tenaga adalah salah satu pemain utama dalam pasaran perbankan saham bersama China yang baru muncul. Di pasaran ini, kuasa kecil yang disokong oleh Tencent, serta kuasa jalanan dan Laidian yang bekerjasama dengan Ant Group, bersaing untuk saham.

Lihat juga:Meituan Dianping kembali ke perniagaan perkongsian perbankan elektronik dengan rancangan pengambilan pekerja

Menurut data dari penyedia data perusahaan Tianyancha, sehingga Disember 2020, terdapat lebih daripada 520 syarikat berkaitan bank elektrik bersama di seluruh negara. Lebih daripada 75 peratus daripadanya ditubuhkan pada atau selepas 2017, di mana sebanyak 120 perniagaan tersebut dibuka, peningkatan 195 peratus berbanding tahun sebelumnya