Energy Monster, penyedia peranti pengecasan mudah alih China, disenaraikan di Nasdaq sebagai “EM”

Energy Monster, penyedia peranti pengecasan mudah alih terbesar di China, secara rasmi disenaraikan di Nasdaq pada hari Khamis di bawah kod penyenaraian “EM”, menjadi jenama peranti pengecasan bersama China yang pertama untuk mengambil bahagian dalam dagangan awam.

Saham syarikat dibuka pada $10 setiap Saham Depositari Amerika (ADS), yang lebih tinggi daripada harga tawaran awam permulaan (IPO) $8.50 sesaham ADS.

Prospektus menunjukkan bahawa pelabur utama Energy Monster termasuk Hillhouse Capital Group, Aspex Management (HK) Ltd. dan Xiaomi Technology, yang berhasrat untuk melanggan sejumlah $110 juta.

Raksasa tenaga dilancarkan, 25% daripada dana yang dibangkitkan oleh IPO akan digunakan untuk lebih banyak mata peranti pengecasan, dan 20% akan digunakan untuk mengekalkan dan menarik bakat cemerlang. Tambahan pula, 35% akan digunakan untuk perbelanjaan modal dan pelaburan dalam kabinet peralatan dan kuasa mudah alih, serta mencari rakan kongsi yang berpotensi.

Monster Tenaga ditubuhkan di Shanghai pada Mei 2017. Pengasasnya termasuk bekas pekerja Meituan, Uber dan Alibaba. Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Cai Guangyuan sebelum ini berkhidmat sebagai pengurus besar dan pengarah pemasaran nasional Uber Shanghai.

Pada 31 Disember 2020, rangkaian pengecasan bersama bank perdagangan telah mengumpulkan lebih daripada 664,000 mata peribadi dan menarik 219 juta pengguna.

“Monster Tenaga adalah syarikat yang sangat dinamik,” kata Xiao Yongqiang, pengarah eksekutif Hillhouse Capital Group. “Popularitinya telah banyak mengurangkan pembaziran yang disebabkan oleh bank kuasa peribadi yang terbiar. Ekonomi perkongsian dapat meningkatkan penggunaan sumber daya dengan berkesan dan mengurangkan pelepasan karbon seluruh masyarakat.”

Prospektus menunjukkan bahawa pendapatan utama Energy Monster pada tahun 2020 berasal dari perniagaan pengecasan peranti mudah alihnya, menyumbang lebih dari 96% pendapatan. Sejak penubuhannya, syarikat itu telah menerima enam pusingan pembiayaan. Pusingan terakhir, yang diketuai oleh Alibaba dan CMC, telah siap awal tahun ini, dengan jumlah pembiayaan lebih daripada $200 juta.

Lihat juga:Syarikat pajakan China Electric Power Bank Energy Monster mensasarkan penyenaraian AS

Syarikat itu sering dikritik kerana struktur perniagaan tunggalnya. Sebagai tindak balas, Energy Monster telah menubuhkan jenama minuman keras baru bernama Kaihuan (), yang boleh dibeli dalam talian dan luar talian. Syarikat itu juga menubuhkan sebuah jabatan yang didedikasikan untuk permulaan.

Mengenai pelan pembangunan masa depan syarikat, Cai berkata syarikat itu tidak akan memberi keutamaan kepada model perniagaan tertentu, tetapi akan mempertimbangkan keperluan pengguna dan perniagaan.

Mengenai isu kenaikan harga bank kuasa bersama yang telah menarik perhatian orang ramai, Encik Cai berkata bahawa syarikat itu tidak menaikkan harga dalam kelompok. Strategi mereka adalah untuk menyesuaikan harga yang berbeza kepada senario dan pasaran yang berbeza.

Perlu dinyatakan bahawa pada hari yang sama dengan Monster Tenaga dilancarkan, dua penyedia peranti pengecasan mudah alih lain, Street Power () dan Soudian () secara rasmi bergabung. Pengumuman itu bermakna syarikat yang baru terbentuk akan menikmati lebih daripada 360 juta pengguna, 3 juta pesanan pada puncaknya, dan bahagian pasaran terbesar industri.