Empat syarikat pengangkutan siber China disaman pihak berkuasa

Kementerian Pengangkutan China secara rasmi memanggil empat syarikat pengangkutan dalam talian domestikPada 8 Julai, iaitu Huolala, All Vehicle Alliance, GOGOX dan Didi Freight.

Dengan kemunculan platform pengangkutan dalam talian, rangkaian komunikasi maklumat baru telah ditubuhkan untuk meningkatkan kadar padanan kenderaan dan kargo. Walau bagaimanapun, masalah secara beransur-ansur muncul. Sebilangan pemandu melaporkan bahawa platform telah memotong beberapa transaksi di kedua-dua hujungnya, dan beberapa pesanan tambah nilai akan dipotong lagi dari sisi pemandu, walaupun platform tersebut sudah mempunyai rebat transaksi 11% standard.

Sebagai tambahan kepada yuran keahlian, yuran perkhidmatan maklumat, dan rebat pesanan tambahan, perang harga antara pemilik kereta adalah satu lagi masalah industri yang ketara yang menjadikan keuntungan barang semakin tipis. Oleh kerana semakin banyak pemilik dan pemandu kargo menyertai platform pengangkutan, beberapa pemilik kereta membuat pesanan dengan harga yang sangat rendah, tetapi pemandu harus menerima pesanan tersebut.

Kementerian Pengangkutan memberitahu pemandu trak mengenai persaingan harga rendah, caj panjang, dan operasi haram syarikat pengangkutan dalam talian yang baru-baru ini dilaporkan oleh pemandu trak. Semua ini telah merosakkan hak dan kepentingan sah pemandu trak.

Oleh itu, jabatan yang berkaitan memerlukan perusahaan untuk segera memperbaiki persaingan harga, mengatur tingkah laku pengisian tambahan, dan dengan tegas menghilangkan bahaya keselamatan yang berpotensi seperti beban berlebihan, penumpang haram, dan pengangkutan seludup. Platform ini perlu mendedahkan nisbah rebat dan menetapkan had atas yuran keahlian untuk melindungi hak sah pemandu trak.

Sebenarnya, pada awal April 2021, Kementerian Pengangkutan mewawancarai All Vehicle Alliance dan Cargo Lala. Yang pertama mengumumkan pada akhir bulan Jun bahawa Pejabat Kajian Keselamatan Siber bersetuju untuk meneruskan fungsi pendaftaran pengguna dari dua aplikasinya dengan segera. Pada tahun 2021,Huo La La menarik perhatian yang ketara dalam talianSetelah seorang wanita berusia 23 tahun meninggal dunia setelah terjun dari tingkap salah satu kenderaan. Pada 30 Mac 2021, Huolala secara rasmi melancarkan fungsi melindungi maklumat lokasi, dan meningkatkan fungsi seperti peringatan tertunggak pesanan dan pusat keselamatan.

Lihat juga:China membenarkan Boss Zhipin dan All Truck Alliance APP untuk meneruskan pendaftaran pengguna

Pada akhir bulan Jun,GOGOX secara rasmi disenaraikan di papan utama Bursa Saham Hong Kong(Bursa Saham Hong Kong) menggunakan “2246” sebagai simbol tiketnya. Didi Freight adalah platform perkhidmatan pengangkutan sehenti yang dimiliki oleh Didi Global. Perkhidmatan syarikat dilancarkan secara rasmi pada bulan Jun 2020, menyediakan pengangkutan barang dan rumah bergerak.