Elon Musk memuji pembuat kereta elektrik China kerana menjadi kompetitif di peringkat global

Ketua Pegawai Eksekutif TeslaElon Musk menyampaikan ucapan video pada Persidangan Kenderaan Tenaga Baru Dunia 2021 yang diadakan baru-baru iniDalam ucapannya, dia memuji potensi pertumbuhan pasaran China dan menyoroti inovasi pesaing Tesla di negara itu.

Musk mengatakan dalam video itu, “China adalah pasaran kenderaan tenaga baru yang terbesar dan paling dinamik di dunia. Pengguna China mahukan sebuah kereta dengan interkoneksi yang lebih baik dan fungsi yang lebih pintar. Oleh itu, kami telah melihat interkoneksi besar di China Potensi pertumbuhan kenderaan autonomi sepenuhnya. Saya sangat menghormati banyak pembuat kenderaan China yang mempromosikan teknologi ini.”

Jelasnya lagi, syarikat kereta elektrik China sangat kompetitif kerana ada di antara mereka yang mahir dalam perisian. “Perisian inilah yang hampir membentuk masa depan industri automotif dari reka bentuk hingga pembuatan, terutama pemanduan autonomi,” katanya.

Mengenai keselamatan data kereta pintar, Musk percaya bahawa “keselamatan data bukan hanya tanggungjawab satu syarikat, tetapi juga tonggak pengembangan seluruh industri. Tesla akan bekerjasama dengan pihak berkuasa nasional di semua negara untuk memastikan data kereta pintar dan saling berkaitan. keselamatan.”

Syarikat itu, yang telah diteliti oleh pengawal selia China selama setahun terakhir untuk masalah keselamatan dan keselamatan data, kini menghadapi prospek industri domestik yang lebih bersepadu untuk bersaing dengannya.

Lihat juga:Tesla menaikkan harga prestasi jenis Y di China kerana turun naik kos pembuatan

Musk mendedahkan, “Kami akan terus berusaha untuk mengurangkan kos, meningkatkan produktiviti, dan menjadikan kereta elektrik semampu mungkin.” Di samping itu, syarikat itu “membangunkan kenderaan autonomi sepenuhnya dengan kecerdasan buatan berasaskan penglihatan praktikal, termasuk pembangunan cip pada tahap kesimpulan dan tahap latihan.”

Dan Ives, seorang penganalisis di firma pelaburan Wedbush, mengulangi penarafannya pada saham Tesla pada hari Jumaat, mengekalkan sasaran harga Tesla pada $1,000 per saham. Dia percaya syarikat itu akan mempunyai banyak pemacu pertumbuhan pada tahun 2022, termasuk pelancaran kilang Jerman tahun ini, pengembangan kapasiti bekalan, dan peningkatan permintaan untuk kenderaan elektrik dalam 12 hingga 18 bulan ke depan.