ECARX yang disokong oleh Geely melancarkan kerjasama strategik dengan AMD

ECARX, pembekal alat ganti kenderaan yang disokong oleh Geely, mengumumkan pada 5 OgosPerjanjian kerjasama strategik dicapai dengan AMD, sebuah syarikat semikonduktor Amerika. Kedua-dua pihak akan membina platform pengkomputeran on-board untuk kenderaan elektrik (EV) generasi akan datang, yang dijangka akan dihasilkan secara besar-besaran di pasaran global pada akhir 2023.

ECARX menyatakan bahawa kokpit digital yang mereka kembangkan akan mempunyai banyak ciri canggih, seperti permainan dan pengalaman pengguna 3D yang besar, dan ia akan menjadi platform on-board pertama yang menggunakan pemproses AMD Ryzen Embedded V2000 Series dan GPU AMD Radeon RX 6000 Series. Ia juga akan digabungkan dengan teknologi ECARX.

Kokpit digital akan menyokong modul maklumat pemandu, sistem paparan kepala, hiburan tempat duduk belakang, paparan berbilang skrin, pengecaman suara berbilang nada, permainan mewah dan pengalaman pengguna 3D yang hebat.

ECARX adalah rakan strategik kokpit digital pertama AMD di China. Shen Ziyu, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif ECARX, mengatakan bahawa industri automotif global berubah menjadi kecerdasan dengan kecepatan yang belum pernah terjadi sebelumnya, dan permintaan untuk kekuatan pengkomputeran dan kemampuan grafik juga berkembang pesat. Diharapkan dengan kerjasama ini, kami akan terus menyokong pengeluar OEM dan pembekal tier untuk meningkatkan pengalaman kokpit digital mereka dan membantu syarikat mencipta nilai yang lebih besar bagi pengguna melalui kereta pintar dan saling berkaitan.

Lihat juga:Perjanjian Luminar Inks dengan ECARX Geely

Menurut data, pemproses siri V2000 tertanam AMD Ryzen adalah produk generasi kedua yang direka untuk infotainment dan instrumentasi automotif, pengkomputeran industri, pelanggan tipis dan sistem komputer mini. Ia boleh menyokong 4 paparan bebas dengan resolusi 4K pada masa yang sama, dan dilengkapi dengan 8 teras CPU dan 7 unit pengkomputeran GPU.

GPU siri AMD Radeon RX 6000 dibina berdasarkan seni bina grafik AMD RDNA 2. Berbanding dengan generasi sebelumnya, seni bina AMD RDNA 2 menawarkan prestasi sehingga dua kali ganda dalam permainan tertentu, dengan peningkatan prestasi sehingga 50% dalam penggunaan kuasa unit.