ECARX melengkapkan pengeluaran cip automotif mewah 7nm dan merancang untuk menghasilkan secara besar-besaran tahun depan

Pada hari Selasa, ECARX Technology, sebuah syarikat teknologi kereta pintar China yang disokong oleh Geely, mengumumkanIa telah melancarkan cip kokpit pintar 7nm Dragon Eagle 1Direka dengan teknologi SiEngine, ia adalah yang pertama di China.  

ECARX mengumumkan bahawa cip baru akan dihasilkan secara besar-besaran tahun depan dan dipasang di Pandu seperti yang dirancang. Langkah ini akan mencapai kejayaan cip yang dikembangkan sendiri di China dalam bidang kokpit kereta pintar kelas atas.

Cip automatik 7nm baru iniDengan keupayaan output pengkomputeran yang lebih tinggi, ia sesuai untuk aplikasi kereta pintar. Cip itu dibangunkan oleh lebih daripada 300 jurutera dalam tempoh dua tahun.  

Menurut pasukan yang bertanggungjawab untuk ujian, semua parameter cip telah mencapai standard reka bentuk, sehingga mencatat rekod untuk pertama kalinya pasukan domestik berjaya menyiarkan SoC berskala ultra besar di bawah proses 7 nanometer.

Dari segi reka bentuk, cip itu direka untuk memenuhi keperluan pasaran China dan pembuat dan pengguna kereta tempatan. Sebagai contoh, cip ini mempunyai enjin keselamatan maklumat terbina dalam yang mematuhi algoritma kriptografi domestik, yang dapat memastikan keselamatan maklumat yang paling mungkin untuk pengguna akhir.

Pada masa ini, kekurangan cip dalam industri automotif global tidak kendur. Pembangunan Longying 1 yang berjaya akan mengurangkan kekurangan cip semasa dalam industri pembuatan kenderaan China.

Setelah “Dragon Eagle 1” dikerahkan secara besar-besaran, pergantungan industri pembuatan kenderaan China terhadap import cip diharapkan dapat dikurangkan dengan ketara. Pada masa yang sama, pembangunan dan pembuatan yang sangat dilokalkan akan sangat mengurangkan kos aplikasi cip pintar mewah yang diperlukan untuk kereta pintar.

Lihat juga:AntChain melancarkan cip keselamatan blockchain pertama yang dikembangkan sendiri T1

ECARX mengatakan bahawa pada masa akan datang, ia akan menggunakan teknologi SiEngine untuk bekerjasama dengan lebih banyak syarikat kereta dan pembekal tahap pertama untuk mempercepat susun atur strategik seluruh rantaian industri kereta pintar.

Ditubuhkan pada tahun 2016, ECARX adalah syarikat teknologi yang beribu pejabat di Hangzhou. Pada tahun 2020 dan 2021, syarikat tersebut akan menerima pelaburan strategik dari Baidu, SIG, Dana Modal Usaha Milik Negara China, dan Dana Industri Sungai Yangtze. Pada bulan September, syarikat itu menerima sekitar $50 juta dari Geely Automobile.

SiEngine Technology adalah syarikat teknologi yang ditubuhkan bersama oleh ECARX dan ARM China pada tahun 2018, dengan fokus pada pengembangan teknologi cip kereta pintar secara bebas.