E-commerce Douyin meningkatkan pelaburan di pusat membeli-belah dalam talian dan pembinaan jenama

Planet teknologiDilaporkan pada 15 Ogos bahawa TikTok versi Cina Douyin telah memutuskan untuk menyesuaikan perniagaan e-dagangnya. Platform ini baru-baru ini mengumumkan secara dalaman bahawa ia akan memindahkan beberapa perniagaan jarak menengah kepada pasukan penyedia perkhidmatan e-dagangnya, dan operasi industrinya akan dibahagikan kepada dua barisan perniagaan: kandungan dan rak. Pada masa akan datang, e-dagang Douyin akan memberi tumpuan kepada pusat membeli-belah dan jenama dalam talian.

Penganalisis industri memberitahu Tech Planet bahawa fokus e-dagang Douyin sebelumnya adalah terutamanya dalam bidang kandungan, iaitu mempromosikan produk melalui saluran video pendek dan siaran langsung untuk membantu meningkatkan tabiat membeli-belah pengguna. Douyin menyebutnya sebagai model “e-commerce minat”. Tetapi pasukan sekarang percaya bahawa bahagian perniagaan ini matang dan perlu membuka lebih banyak kedudukan untuk tidak hanya bergantung pada kandungan. Pusat membeli-belah dalam talian dan kedai dalam talian yang dikendalikan sendiri oleh penyiar langsung akan dihubungkan. Sebagai contoh, apabila pengguna menambah ahli kedai ke saluran livestreaming, mereka boleh mengakses halaman kedai livestreamer pada bila-bila masa. Dengan cara ini, kadar transaksi pesanan dan pembelian semula akan meningkat, dan jumlah transaksi di bahagian ini akan menjadi signifikan.

Orang dalam industri telah mengatakan bahawa serangkaian penyesuaian dan perubahan dalam e-dagang Douyin boleh menyebabkan Li Tian, ​​mantan ketua pembuatan kandungan dan operasi produk e-dagang Douyin, mengundurkan diri pada bulan Jun tahun ini. Dia bertanggungjawab untuk operasi Douyin. Pada bulan Mei 2021, Li bergabung dengan jabatan e-dagang ByteDance dan mengambil bahagian dalam operasi e-dagang Douyin, termasuk operasi siaran langsung dan pengurusan tuan rumah. Pada masa kini, “kandungan” dan “produk” e-dagang Douyin secara beransur-ansur dialihkan, yang bermaksud bahawa tanggungjawab Li Tian juga dibahagikan.

Lihat juga:Douyin mula meneroka model penghantaran makanan baru

Pada 31 Mei tahun ini, Wei Wenwen, presiden Douyin E-commerce, mengumumkan bahawa syarikat itu akan meningkatkan “e-commerce minat” menjadi “e-commerce minat nasional” dan akan melakukan serangkaian susun atur perniagaan. Pada tahun lalu, jumlah produk e-dagang Douyin adalah 3.2 kali ganda daripada tempoh yang sama, dan lebih daripada 10 bilion produk terjual.

Pada tahun lalu, selain pusat membeli-belah dalam talian, perniagaan Douyin juga merangkumi kitar semula terpakai, minuman yang dikendalikan sendiri, produk yang berkaitan dengan Douyin, platform e-dagang yang bergaya “Douyin Box”, dan aplikasi yang disyorkan” Keshong”. Antaranya, Kesong telah menarik perhatian industri sejak dilancarkan dan dianggap sebagai versi “Little Red Book” Douyin. Namun, aplikasi tersebut didapati telah dikeluarkan dari pelbagai kedai aplikasi pada 25 Julai.