Dua pekerja ByteDance dihukum kerana rasuah dan mempromosikan kandungan tertentu pada “senarai panas” Douyin

Pada 26 November, diumumkan padaLaman Web Pengadil Dalam Talian ChinaIni menunjukkan bahawa dua pekerja ByteDance dijatuhkan hukuman pertama di Mahkamah Rakyat Daerah Haidian, Beijing kerana menerima rasuah. Pekerja tersebut menerima rasuah berjumlah 580,000 yuan ($91,015) sebagai pertukaran untuk memasukkan kandungan tertentu ke dalam “senarai panas” aplikasi Douyin, versi daratan China.

Keputusan itu menunjukkan bahawa kedua-dua defendan dilahirkan pada tahun 90-an. Dari September 2018 hingga Ogos 2020, terdakwa Wang memegang jawatan operasi panas di Beijing Weibo Vision Technology Co., Ltd., yang bertanggungjawab untuk melaporkan topik trend Douyin, dan kemudian dipindahkan ke posisi perencanaan kandungan.

Dari Januari 2019 hingga Ogos 2020, terdakwa Zhang memegang jawatan operasi panas di Beijing Zitiao Network Technology Co., Ltd., yang bertanggungjawab untuk melaporkan topik trend Douyin. Keputusan itu menunjukkan bahawa Beijing Weibo Vision Technology Co., Ltd. dan Beijing Zitiao Network Technology Co., Ltd. adalah kedua-dua syarikat berkaitan ByteDance.

Pada 3 September 2020, kedua-dua defendan mengambil inisiatif untuk menyerah kepada organ keselamatan awam. Selepas itu, saudara-mara Wang mengembalikan 364,95 juta yuan dan Zhang mengembalikan 220,100 yuan.

Lihat juga:Douyin menguji mod pembayaran kandungan drama pendek, bermula dari 1 yuan setiap episod

Mahkamah memutuskan bahawa tindakan kedua-dua defendan itu merupakan jenayah rasuah. Defendan Wang dijatuhi hukuman satu tahun dua bulan penjara dan denda 20,000 yuan, dan terdakwa Zhang dijatuhi hukuman satu tahun penjara, digantung selama satu tahun dan enam bulan, dan denda 20,000 yuan.