Drone perspektif orang pertama baru DJI menjanjikan video 4K, pengalaman penerbangan yang mengasyikkan sepenuhnya

Pada hari Selasa, pembuat drone China DJI melancarkan drone First Person View (FPV) pertamanya, yang mempunyai pengalaman penerbangan yang sangat mendalam dan ciri yang lebih baik daripada drone standard.   ·  

Drone, DJI FPV, dijual bersama dengan alat kawalan dan sepasang kacamata yang dipasang di kepala untuk membolehkan orang pertama menonton di pesawat, sementara drone syarikat lain terbang melalui pengawal atau penghantaran video di skrin telefon pintar.

Menurut syarikat itu, drone bila-bila masa ini secara automatik mewujudkan sambungan tanpa wayar dengan pengawal dan kacamata, dan boleh menyediakan tiga mod penerbangan intuitif, sesuai untuk profesional dan amatur.

Terlepas dari mod penerbangan yang digunakan oleh drone, termasuk mod “normal” yang digunakan oleh juruterbang pemula, mod “manual” yang dikendalikan sepenuhnya oleh pengguna, dan mod “gerakan” di antara dua yang pertama, fungsi brek dan hover kecemasannya dapat diaktifkan pada bila-bila masa dengan menekan butang untuk keselamatan.

Lihat juga:Raksasa drone China DJI menafikan menubuhkan pasukan baru untuk mengembangkan teknologi pemanduan autonomi

Kamera dilengkapi dengan lensa sudut ultra lebar yang dapat menembak hingga resolusi 4K pada 60 bingkai sesaat, dan pilihan gerakan perlahan, 120 fps pada 1080p. Di samping itu, ia menggunakan sistem penstabilan RockSteady GoPro dengan pandangan 150 darjah.

“Berbanding dengan drone udara biasa, DJI FPV mempunyai prestasi penerbangan yang kuat, kelajuan penerbangan yang lebih cepat, dan tidak dibatasi oleh sudut penerbangan, menjanjikan pengalaman pengendalian yang lancar dan penerbangan yang lebih fleksibel,” kata syarikat itu di laman webnya.

Teknologi Ocusync DJI membolehkan pemandangan penerbangan drone yang sangat lancar dan boleh dipercayai. (Sumber gambar: DJI)

DJI mendakwa drone FPV merangkumi motor berprestasi tinggi yang dapat mengangkatnya dari pegun hingga 100kph (62mph) dalam 2 saat, dengan kelajuan maksimum 140kph (87mph).

Peranti ini mempunyai masa penerbangan 20 minit setiap caj bateri, lebih pendek daripada drone standard lain, tetapi jauh lebih lama daripada drone FPV lain di pasaran, yang cenderung berkisar antara tiga hingga 10 minit, seperti yang disahkan dalam ulasan The Verge.

Untuk mengatasi kelewatan suapan video-cabaran teknikal besar untuk drone FPV-DJI mengatakan bahawa ia telah menyelesaikannya dengan versi terbaru teknologi Ocusync, yang disebut O3 dan digunakan dalam Gogglesnya. Ini membolehkan pandangan ultra-lancar dan boleh dipercayai penerbangan drone pada 60fps atau 120fps pada resolusi 810p.

Model baru ini juga menyokong “mod penonton”, yang membolehkan pengguna menyambung lapan pasang kacamata untuk berkongsi pandangan mata burung.  

Set standard dijual pada harga RMB 7,999 ($1,299 di Amerika Syarikat) dan termasuk kawalan jauh, kacamata FPV, kabel dan bateri. Syarikat itu juga menawarkan pengawal gerakan bebas untuk 999 yuan ($199), dan juruterbang boleh mengawal drone melalui pergerakan tangan.

Data dari firma perunding DroneAnalyst menunjukkan bahawa DJI yang berpangkalan di Shenzhen menguasai perniagaan drone kecil global dengan pangsa pasar 69%.

Disember lalu, syarikat itu dimasukkan ke dalam senarai entiti Jabatan Perdagangan A.S., yang menyenaraikan syarikat itu sebagai ancaman keselamatan negara dan melarang syarikat A.S. daripada mengeksport teknologi kepada syarikat itu.