Douyin “Soda Music” membuka beta awam

Soda Music, platform muzik di bawah Douyin di bawah ByteDance, kiniTersedia di kedai aplikasi utamaDan terbuka kepada semua pengguna. Pada bulan April tahun ini, Soda Music memulakan ujian alpha dan mengeluarkan kod jemputan untuk pengguna mendaftar.

Sebelum mendaftar, Soda Music membolehkan pengguna memilih kategori kegemaran mereka dari 15 gaya muzik termasuk pop, rock, rakyat, tradisional Cina, dan hip-hop, dan menyediakan 5 kategori bahasa termasuk Mandarin, Eropah, Amerika, Jepun, Korea, dan Kantonis.

Soda Music meneruskan strategi “algoritma pertama” ByteDance. Ia pertama kali memahami pilihan pengguna, dan kemudian mendorong lagu dengan cara yang disasarkan dan fokus untuk meningkatkan pengalaman pengguna, sehingga meningkatkan lagi kepatuhan pengguna. Juga, logo muzik soda serupa dengan vibrato, dengan nota sebagai ikon utama.

Antara muka utama muzik soda sekarang sangat mudah, hanya terdiri daripada tiga pintu masuk peringkat pertama: muzik, penemuan dan saya. Mirip dengan Douyin, Soda Music menggunakan mod gelongsor ke atas dan ke bawah untuk menukar lagu, yang sangat berbeza dengan platform muzik terkemuka seperti QQ Music dan NetEase Cloud Music.

Lihat juga:Muzik soda ByteDance melengkapkan pendaftaran hak cipta perisian

Menurut profil kedai aplikasi Soda Music, platform ini terutama menawarkan cadangan lagu peribadi dan kemas kini koleksi muzik pengguna di Douyin. Dari segi langganan ahli, Soda Music menawarkan tiga pilihan: 8 yuan/bulan, 44 yuan/setengah tahun atau 88 yuan/tahun.

Pada tahun 2019, ByteDance melancarkan platform muzik di luar negara yang dipanggil Resso, dengan pasaran utama di India, Indonesia dan Brazil. Douyin-versi China dari Douyin-tidak melancarkan versi domestik. Resso dan Soda Music sangat serupa dari segi reka bentuk antara muka. Terdapat banyak spekulasi mengenai hubungan antara pasukan yang terlibat. Dalam hal ini, beberapa orang yang relevan mengungkapkan kepada 21st Century Business Herald bahawa Reso dan Soda Music adalah produk bebas dan pasukan operasi bebas antara satu sama lain.