Douyin mengeluarkan laporan data 2021 yang menunjukkan pilihan pengguna

Pada hari Rabu,Douyin mengeluarkan laporan data 2021.Laporan ini menunjukkan perubahan dalam pilihan pengguna, penciptaan kandungan, dan nilai ekonomi platform.

Lagu-lagu lama Cina baru

Pada tahun 2021, 98.97 juta pengguna mencari “lagu lama” di Douyin. Banyak lagu klasik Cina yang popular di platform ini walaupun sudah dilancarkan lebih 20 tahun. Di antara sepuluh klasik nostalgia teratas yang dipilih oleh laporan pada tahun 2021, lagu tertua adalah “My Motherland and Me” yang dirilis pada tahun 1985, dan yang terbaru adalah “Padi Padi” yang dirilis pada tahun 2007.

Kumpulkan 1.45 juta jam tontonan kursus awam kolej dan universiti

Laporan menunjukkan bahawa pada tahun 2021, netizen paling suka mengikuti kelas awam di Douyin di kolej dan universiti, dengan jumlah masa tontonan lebih dari 1.45 juta jam. Di samping itu, Universiti Tsinghua, Universiti Peking, dan Universiti Xiamen berada di antara tiga teratas dari segi jumlah penonton kelas langsung. Juga pada tahun 2021, hampir 11.38 juta pengguna menyaksikan kelas streaming langsung Universiti Tsinghua.

Universiti Tsinghua dan Universiti Peking masing-masing mempunyai lima tempat duduk untuk sepuluh kursus awam paling popular di Douyin. Di antara semua kelas awam, kelas umum klasik “Economics in Life” dari Universiti Tsinghua adalah kelas awam siaran langsung yang paling popular di platform pada tahun 2021, dengan lebih daripada 1 juta penonton dalam satu tempoh.

Tuan rumah seni rakyat China memperoleh 232% lebih banyak

Pada tahun 2021, kandungan budaya tradisional akan berkembang di Douyin. “Laporan” menunjukkan bahawa 99.4% daripada 1,557 projek warisan budaya tidak ketara nasional dapat ditanyakan di platform.

Sepuluh projek warisan budaya tidak ketara yang paling popular di Douyin pada tahun 2021 adalah beberapa jenis drama. Selain jenis drama yang dipentaskan oleh seniman yang mempersembahkan Opera Yue, Opera Huangmei, Opera Peking, dan Opera Huagu, terdapat juga jenis drama dari Henan, Shaanxi, dan Sichuan. Terdapat juga perbincangan silang, pembuatan mi beras siput Liuzhouhe, dan lagu-lagu rakyat Shaanxi utara.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, siaran langsung budaya tradisional telah menarik lebih banyak perhatian, dan ganjaran dalam talian netizen telah menyuntik kehidupan baru ke dalam produk budaya ini. Laporan menunjukkan bahawa pendapatan tuan rumah budaya tradisional meningkat sebanyak 101% tahun ke tahun, di mana pendapatan tuan rumah seni rakyat China meningkat sebanyak 232% tahun ke tahun.

Video bertema desa dapat lebih 2.4 bilion suka

Laporan menunjukkan bahawa pada tahun 2021, video bertema desa di Douyin menerima lebih daripada 2.4 bilion suka. Di antara semua kampung yang terkenal dengan budaya tradisional mereka, Desa Shuidong di Hunan, Desa Maoyuan di Zhejiang, Desa Hemu di Xinjiang, Desa Yuanjia di Shaanxi, dan Desa Dawa di Hebei akan menarik pelancong paling banyak pada tahun 2021.

Laporan itu menunjukkan bahawa bandar Beijing telah menerima 9.4 bilion suka dan merupakan bandar paling popular di Douyin pada tahun 2021. Hangzhou West Lake Scenic Area menduduki tempat pertama di antara sepuluh tempat paling popular di Douyin pada tahun 2021, dan Universal Beijing Resort yang baru popular juga telah menjadi salah satu tempat yang mesti dikunjungi pada tahun 2021.

46% pengguna yang mengingatkan Aplikasi untuk melihat masa penggunaan dikurangkan dengan ketara

Laporan itu juga berkongsi peningkatan fungsi produk Douyin. Pada separuh kedua tahun 2021, Douyin melancarkan beberapa alat pengurusan masa, termasuk alat untuk mengingatkan penonton untuk berehat dari skrin. Peringatan dipaparkan di skrin dan melalui arahan suara.

Lihat juga:Douyin dan TikTok melancarkan fungsi “ganjaran” untuk video pendek berbayar pengguna

Laporan menunjukkan bahawa pada tahun 2021, Douyin mengeluarkan ratusan juta peringatan penggunaan sederhana setiap hari.Di antara pengguna yang menerima peringatan tersebut, 46% pengguna telah mengurangkan masa tontonan dengan ketara.