Didi Payment didenda 4.27 juta yuan oleh People’s Bank of China

Maklumat yang dikeluarkan pada 15 JulaiDidi Payment, anak syarikat platform teksi China Didi Chuxing, secara rasmi diberi amaran dan didenda 4.27 juta yuan ($632.349) kerana 12 jenis pelanggaran, menurut Jabatan Pengurusan Perniagaan Bank Rakyat China (Beijing). Keputusan untuk melaksanakan hukuman pentadbiran dibuat pada 8 Julai.

Sebab utama termasuk: firma itu disyaki memuat naik maklumat transaksi yang tidak tepat, gagal melaksanakan syarat keaslian, dan kelengkapan dan kebolehkesanan maklumat transaksi; Gagal melaksanakan syarat sistem nama sebenar untuk identiti pelanggan dengan ketat, dan gagal melakukan pengesahan kesediaan orang sah untuk membuka akaun sesuai dengan peraturan; Gagal melaksanakan syarat sistem nama sebenar untuk identiti pelanggan dengan ketat, dan gagal menyimpan bahan yang relevan seperti yang diperlukan; Penubuhan akaun pengambilalihan dan penyelesaian yang tidak teratur; Dan buka akaun pembayaran untuk syarikat kewangan atau syarikat yang terlibat dalam perniagaan kewangan.

Didi Payment dimiliki sepenuhnya oleh Shanghai CVTE Technology Co., Ltd., yang merupakan anak syarikat milik penuh Didi. Pada tahun 2017, Didi memperoleh lesen pembayaran melalui pemerolehan. Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa institusi pembayaran berlesen 19pay yang diperoleh ditubuhkan pada bulan Julai 2010 dan diluluskan untuk lesen pembayaran yang dikeluarkan oleh People’s Bank of China pada bulan Jun 2012. Laman web rasmi People’s Bank of China menunjukkan bahawa lesen 19Pay sah sehingga Jun 2022, yang membolehkannya menjalankan perkhidmatan pembayaran Internet di China.

Lihat juga:Pengawal selia China untuk menghidupkan semula aplikasi Didi dan All-Truck Alliance

Pada masa itu, beberapa penganalisis industri menunjukkan bahawa untuk Didi, mendapatkan lesen pembayaran membolehkannya meningkatkan saluran pembayaran, sehingga menjimatkan kos. Lebih-lebih lagi, pembayaran adalah infrastruktur penting untuk pengembangan perkhidmatan kewangan, dan perkhidmatan pembayaran yang baik akan membantu Didi memperdalam susun atur kewangannya.

Sebagai tambahan, Chen Xi, ketika itu pengurus besar Didi Payment dan pemimpin kumpulan terkemuka anti pencucian wang, diberi amaran dan didenda 174,000 yuan ($25,768) oleh Jabatan Pengurusan Perniagaan Bank Rakyat China kerana bertanggungjawab atas empat tindakan haram di atas.

Individu lain yang menerima denda itu ialah Jiao Yang, yang juga bekas pengurus besar Didi Payment dan ketua kumpulan terkemuka anti pengubahan wang haram. Dia diberi amaran dan didenda 206,000 yuan (30,507 dolar AS) oleh pentadbiran industri dan komersial kerana bertanggungjawab atas lima jenis pelanggaran.).