Didi menetapkan harga sahamnya dalam tiga hari penyenaraian, dikatakan untuk mengumpulkan lebih banyak wang

Berita terkini menunjukkan bahawa Didi Chuxing, syarikat gergasi dalam talian China, telah dipilih oleh pelabur saham AS.

Pada hari Selasa, 29 Jun, orang yang mengetahui perkara itu mendedahkan bahawa Didi memberitahu para pelabur bahawa ia merancang untuk menetapkan harga penawaran untuk penyenaraian AS di hujung atas, atau mungkin melebihi julat sasaran $13 hingga $14.

Menurut prospektus yang dikemas kini, Didi dijangka menerbitkan 288 juta saham simpanan Amerika. Didi akan mengumpulkan $4.03 bilion, atau $14 per saham. Sekiranya penaja jamin menggunakan sepenuhnya pilihan peruntukan berlebihan, pengumpulan dana Didi dijangka mencapai AS $4,64 bilion, yang akan mewakili IPO saham konsep China kedua terbesar di Amerika Syarikat setelah Alibaba yang disenaraikan pada tahun 2014.

Beberapa bankir, pelabur dan peguam menyedari bahawa Didi menjelaskan harga terbitan tiga hari bekerja setelah pelancaran roadshow. Ini adalah pengumuman IPO terpantas dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Ketika Didi mengumumkan pengajuan dan penyenaraiannya lebih dari dua minggu yang lalu, media berspekulasi bahawa penilaian Didi mungkin melebihi 70 miliar dolar AS.

Lihat juga:Gergasi teksi China Didi mengemas kini prospektus untuk mendedahkan rancangan pembiayaan AS $4 bilion

Pada 11 Jun, Didi menyerahkan prospektus IPO kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS di bawah simbol ticker “Didi”. Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase dan Huaxing Capital bertindak sebagai penaja jamin dalam pemfailan tersebut. Penaja jamin lain untuk IPO termasuk CICC, BOC International, Bank of Communications International, CCB International, CMB International, ICBC International dan Guotai Junan International.

Pada Q1 2021, Didi mengubah kerugian menjadi keuntungan. Dari 2018 hingga 2020, kerugian bersih tahunan syarikat masing-masing adalah 15 bilion yuan, 9.7 bilion yuan dan 10.6 bilion yuan. Walau bagaimanapun, pada suku pertama tahun ini, keuntungan bersih Didi mencapai 5.5 bilion yuan. Pada bulan Mac, Didi berpisah dari perniagaan pembelian kumpulan komuniti Orange Heart Optimal dan memperoleh 9.1 bilion yuan dalam pendapatan ekuiti. Dari segi ekuiti, Cheng Wei dan Liu Qing kini memegang 8.7% saham secara keseluruhan, dan SoftBank dan Tencent adalah pemegang saham institusi.