Didi Chuxing, raja perjalanan China, mengajukan IPO A.S., mengumumkan keuntungan suku pertama $30 juta

Didi Chuxing, platform teksi terkemuka di China, melancarkan pengajuan yang telah lama ditunggu-tunggu untuk tawaran awam awal di pasaran saham AS pada hari Khamis, menandakan satu lagi langkah menuju apa yang mungkin menjadi IPO terbesar di dunia tahun ini.

Raksasa perkongsian perjalanan disokong oleh firma pelaburan terkenal seperti SoftBank, Alibaba, dan Tencent. Syarikat itu tidak mendedahkan nilai tertentu saiz terbitannya, tetapi memasukkannyaArkibIni adalah nombor pemegang tempat yang biasanya digunakan untuk mengira yuran pendaftaran.ReutersSyarikat itu dapat mengumpulkan sekitar $10 bilion melalui IPO dan mencari penilaian hampir $100 bilion, kata laporan itu. Dengan penilaian seperti itu, penyenaraian Didi akan menjadi yang terbesar bagi syarikat China di Amerika Syarikat sejak penyenaraian Alibaba bernilai $25 bilion pada tahun 2014.

Didi secara diam-diam mengajukan IPO pada bulan April, dengan tujuan untuk disiarkan pada bulan Julai.

Prospektus syarikat menunjukkan bahawa pada tahun 2020, syarikat tersebut memperoleh pendapatan sebanyak AS $21.6 bilion, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 8.4%, terutamanya disebabkan oleh kesan wabak mahkota baru. Sebelum wabak itu, pendapatannya meningkat 11% dari 2018 hingga 2019.

Seperti banyak syarikat teknologi, Didi mempunyai sejarah membakar wang, kehilangan wang setiap tahun sejak penubuhannya pada tahun 2012. Tetapi pada suku pertama 2021, ketika ekonomi China pulih dengan kuat dari kemelesetan yang disebabkan oleh wabak itu, syarikat itu memperoleh keuntungan, memperoleh pendapatan bersih $837 juta sebelum membuat pelbagai pembayaran kepada pemegang saham. Pendapatan bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham biasa mencapai $30 juta.

Sebagai perbandingan, rakan sejawat Didi A.S., Uber, mengalami kerugian bersih $108 juta pada pendapatan $2.9 bilion pada suku pertama. Kerugian bersih Uber untuk tahun penuh 2020 mencapai 6.77 bilion dolar AS dan pendapatan 11.14 bilion dolar AS.

Namun, Didi memilih untuk memberi amaran kepada para pelabur dalam pengajuan bahawa syarikat itu “mungkin tidak dapat mencapai atau tetap menguntungkan di masa depan.”

Pada tahun 2016, Didi berjaya memperoleh pesaing terbesarnya, Uber China, menjadikannya juara teksi yang tidak dipertikaikan di China. Ini adalah transaksi yang rumit, dengan kedua-dua pihak memegang saham masing-masing. Bahagian pasaran Didi dilaporkan terjejas90%Ini juga meletakkan syarikat itu dalam kedudukan yang tidak menentu kerana pemerintah China meningkatkan usaha antimonopoli terhadap syarikat teknologi domestik yang besar.

Didi adalah antara 34 syarikat Internet utama China yang didenda $2.8 bilion pada bulan April kerana menyalahgunakan penguasaannya dalam pasaran membeli-belah dalam talian. Setelah dipanggil, Didi diperintahkan untuk melakukan pemeriksaan diri dan memperbaiki tingkah laku anti-persaingan. Bulan lalu, Didi mengeluarkan surat terbuka yang mengatakan syarikat itu akan memperkenalkan ciri baru yang akan memberi pemandu data terperinci mengenai kadar gaji dan komisen mereka.

Lihat juga:Didi memberikan perincian struktur pendapatan, mengakhiri desas-desus komisen yang berlebihan

Menurut prospektus Didi, dalam 12 bulan yang berakhir pada 31 Mac, syarikat itu mempunyai lebih daripada 493 juta pengguna aktif tahunan dan rata-rata 41 juta transaksi harian.

Didi mengatakan ia merancang untuk menggunakan hasil yang diperoleh dari IPO untuk memperluas kehadirannya di pasaran luar negara, mengembangkan kemampuan teknologi dan melancarkan produk baru.

Syarikat ini telah beroperasi di hampir 4,000 bandar di 15 negara sejak pengembangan globalnya bermula pada tahun 2018.BloombergMenurut laporan itu, Didi akan membuat debut di Eropah Barat secepat tahun ini. Pada masa ini, kira-kira 12% pengguna aktif tahunannya berasal dari luar China.

Didi telah membina perniagaan pemanduan autonomi sejak 2016 dan kini mengendalikan pasukan lebih daripada 500 pekerja dan armada lebih dari 100 kenderaan tanpa pemandu. Didi mengumumkan pada bulan April bahawa ia telah menandatangani perjanjian dengan pembuat kereta Volvo untuk mengembangkan kereta memandu sendiri untuk armada robotaxi. Beberapa media domestik sebelum iniDilaporkanDidi dijangka menubuhkan anak syarikat pembuatan kenderaan elektriknya sendiri, bergabung dengan syarikat gergasi teknologi China seperti Xiaomi, Baidu dan Alibaba untuk mengambil bahagian dalam pasaran kereta elektrik China yang luas dan berkembang pesat.

Syarikat yang berpangkalan di Beijing juga telah melabur banyak dalam perniagaan membeli kumpulan komuniti. Dengan pembelian kumpulan komuniti, pengguna mendapat potongan harga melalui pembelian kumpulan dan menghantar barang ke komuniti mereka untuk bersaing dengan Alibaba dan Meituan untuk merebut bahagian yang lebih besar dari salah satu bidang pertumbuhan e-dagang terpanas di China. Ketua Pegawai Eksekutif Didi Cheng Wei menyatakan pada bulan November tahun lalu bahawa pelaburan syarikat dalam integriti dan pengoptimuman platform membeli kumpulan komuniti Didi “tidak akan dibatasi” dan syarikat itu akan “berusaha untuk menjadi yang pertama di pasaran”, laman web berita teknologiPerjanjianLaporan.

Syarikat itu merancang untuk menyenaraikan saham simpanan Amerika di bawah simbol ticker “Didi,” tetapi belum menyelesaikan pertukaran. Pemfailan Didi dilakukan dengan nama rasminya Xiaoju Kuai. Goldman Sachs, Morgan Stanley dan J. P. Morgan akan bertindak sebagai penaja jamin perjanjian itu.