Didi Chuxing berhenti dari NYSE dan merancang IPO Hong Kong

Didi Chuxing, syarikat gergasi teksi China, mengatakan di akaun Weibo pada hari Jumaat bahawa setelah meneliti dengan teliti,Syarikat akan memulakan proses penyahsenaraian dari NYSEDan merancang untuk disenaraikan di Hong Kong. Lima bulan sebelumnya, syarikat itu berada di bawah pemeriksaan keselamatan siber oleh pengawal selia ruang siber China.

Menurut beberapa laporan media, beberapa aplikasi Didi Chuxing telah disenaraikan di Apple Chinese App Store, termasuk Didi Jiayou dan Didi-Rider.

DaripadaSuruhanjaya Sekuriti dan BursaPada hari Khamis, syarikat China yang tersenarai di Bursa Saham Amerika mesti mendedahkan sama ada mereka dimiliki atau dikawal oleh entiti kerajaan, sambil memberikan bukti pemeriksaan audit. Didi Chuxing adalah syarikat China pertama yang mengumumkan penghapusan AS setelah SEC mengumumkan peraturan baru.

Hanya 5 bulan selepas pengumuman penghapusan, Didi disenaraikan di Amerika Syarikat. Pada 30 Jun tahun ini,Didi diam-diam disenaraikan di Bursa Saham New York di bawah simbol ticker “Didi”Harga tawaran Didi ditetapkan pada $14, dan nilai pasaran Didi melonjak menjadi $80 bilion pada hari pertama penyenaraian sahaja.

Didi Chuxing diperdagangkan pada $7.8 sesaham pada hari Jumaat, menjadikan nilai pasarannya turun menjadi $37.621 bilion.

2 Julai,Pihak Berkuasa Keselamatan Siber ChinaMengumumkan bahawa ia akan melancarkan tinjauan keselamatan siber untuk Didi Chuxing ketika China meningkatkan usaha untuk menjaga risiko keselamatan data nasional. Semasa kajian,Aplikasi Didi Chuxing menghentikan pendaftaran pengguna baru.

4 Julai,DidiDiminta untuk dikeluarkan dari App Store dan diperiksa kerana “pengumpulan dan penggunaan maklumat peribadi yang sangat haram”. Pada 9 Julai, Pentadbiran Ruang Siber China mengeluarkan notis lagi. Kerana pengumpulan dan penggunaan maklumat peribadi yang melanggar undang-undang dan peraturan, 25 aplikasi Didi diminta untuk dikeluarkan dari rak. APP merangkumi pelbagai bidang seperti menunggang, memandu, kewangan, pengangkutan, pengedaran, dan pengangkutan awam.

Setelah Didi Chuxing diteliti, pasaran kereta dalam talian menyambut banyak pemain baru. Meituan memulakan semula perniagaan teksi. Selepas itu, lebih daripada 200 syarikat penghantaran kereta dalam talian peringkat kedua, termasuk Caocao Mobile dan T3 Travel, meningkatkan usaha promosi mereka dan melaburkan banyak subsidi untuk pemandu dan penumpang. Pada bulan Julai, data yang dikeluarkan oleh Kementerian Pengangkutan menunjukkan bahawa terdapat 17 platform penyampaian kereta dalam talian dengan lebih dari 300,000 pesanan domestik.

Lihat juga:Jabatan rasmi Tianjin memanggil platform menaiki kenderaan termasuk Didi untuk berhenti merekrut kenderaan yang tidak patuh

Pada 30 November, Kementerian Pengangkutan dan lapan jabatan lain bersama-sama mengeluarkan dokumen untuk mengemukakan peraturan terperinci untuk pengembangan industri pengiriman kereta dalam talian. Untuk menjaga persaingan yang adil dan memastikan hak dan kepentingan pemandu dan penumpang, dokumen tersebut memerlukan pengawasan perusahaan yang diperkuat dan peringatan yang lebih besar mengenai monopoli industri.