Di sebalik kejatuhan hutang Evergrande

Dalam beberapa minggu terakhir, banyak berita utama muncul di sekitar penderitaan yang sedang dihadapi China Evergrande Group. Evergrande Group, yang pernah menjadi syarikat harta tanah terkemuka di dunia berdasarkan jumlah aset, bergelut dengan kekurangan dana untuk membayar hutang yang semakin meningkat dan keyakinan orang ramai yang semakin merosot.

Prestasi syarikat di bursa saham Hong Kong semakin lemah sejak puncaknya melebihi 31 dolar Hong Kong (AS$4) sesaham pada 2017. Pada hari dagangan hari ini, harga saham Evergrande jatuh lebih jauh sebanyak 9.15%, mencapai HK $5.26 pada penutupan.

Memandangkan saiz portfolio pembangunan hartanah syarikat yang besar-seorang penganalisisKomenTahun lalu, ia “dapat menampung seluruh penduduk Portugis”-potensi kesan kegagalan kredit Evergrande sangat luas. Bank dan pengawal selia telah mengambil langkah untuk melindungi pelaburan mereka dan menjaga kestabilan ekonomi China ketika syarikat itu berusaha untuk menjual pelbagai risiko perniagaan dan menyokong pembiayaannya.

Kebangkitan China Evergrande Group

Walaupun Evergrande mengekalkan profil yang agak rendah di pentas antarabangsa, sejak penubuhannya, ia telah melonjak ke salah satu syarikat pembangunan hartanah terbesar di dunia. Ditubuhkan pada tahun 1996 oleh Xu Jiayin (biasanya dikenali sebagai “Hui Jia Ren” dalam bahasa Kantonis), syarikat itu membina sebuah empayar harta tanah di metropolis selatan Guangzhou sejak awal.

Selama beberapa tahun akan datang, syarikat itu secara beransur-ansur berkembang ke puluhan bandar di China, menyelesaikan ribuan projek pembangunan besar. Pada tahun 2009, Evergrande berjaya disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong, membawa pendapatan syarikat sebanyak AS $722 juta.

Pengerusi Xu sejak itu berusaha untuk mempelbagaikan operasi perniagaan Evergrande kerana IPO Hong Kong telah memberikan sejumlah besar modal baru. Setakat ini, syarikat itu telah melancarkan pelbagai bidang baru, termasuk perkhidmatan perubatan, insurans, pertanian dan air mineral botol.

Lihat juga:EV Evergrande menyasarkan untuk memasuki peringkat pengeluaran besar-besaran pada tahun 2022

Syarikat ini telah menjadi pemegang saham utama Guangzhou Evergrande Football Club sejak 2010 dan kini sedang membina yang baru untuk kelabStadium bernilai $1.7 bilionSetelah siap, ia disebut-sebut sebagai yang terbesar di dunia.

Evergrande juga menyerang segmen kenderaan elektrik yang semakin kompetitif, menjadi pelabur awal utama di Faraday Future (Faraday Future). Faraday Future adalah permulaan kereta elektrik yang berpusat di Los Angeles yang ditubuhkan pada tahun 2014 oleh ahli perniagaan China Jia Yueting. Evergrande memindahkan $854 juta kepada Faraday pada tahun 2018, sebuah kerjasama yang akhirnya menimbulkan kontroversi ketika Jia berusaha membatalkan pelaburan dan akhirnya mengambil tindakan undang-undang terhadap Evergrande.

Di samping itu, Evergrande yang kini beribu pejabat di Shenzhen telah menubuhkan syarikat kereta elektriknya sendiri yang dipanggilFijiphilippines. kgmPada tahun 2020, sembilan model awal diperkenalkan di Shanghai Auto Show awal tahun ini dan penghantaran dijangka bermula pada tahun 2022.

Bencana terkini

Evergrande mendapat banyak keuntungan dari peluang itu, kerana perkembangan awalnya bertepatan dengan ledakan urbanisasi berterusan dan pembinaan pesat di China.

Walau bagaimanapun, tahun lalu bukanlah pelayaran yang lancar.

Piawaian kredit China yang lebih ketat mendorong Evergrande untuk menjual projek sebelum selesai untuk mengekalkan aliran tunai, sementara bank semakin mempersoalkan amalan perniagaan syarikat dan menjadi lebih ragu-ragu untuk memberi pinjaman kepada Evergrande.

Lebih banyak halangan ialah pengawal selia pasaran tempatan cuba mengharamkan pra-jualan,HentikanUntuk beberapa projek utama Evergrande.

Bersama-sama, kekuatan ini telah memberi tamparan besar kepada reputasi dan penilaian pasaran Evergrande. Pengerusi Xu, yang pernah menjadi orang terkaya di China, menyaksikan kekayaan peribadinya merosot 72 peratus sejak mencecah AS$34 bilion pada Julai lalu dan harga saham syarikat itu menjunam di bursa saham Hong Kong.

Satu lagi tanda era ialah penarafan kredit Evergrande diturunkan oleh banyak agensi utama, termasuk Standard & Poor’s pada hari IsninMerendahkanSyarikat ini terdiri daripada dua kedudukan, dari B + hingga B -.

Dalam beberapa kes, pemilik rumah menuduh syarikat itu berulang kali menunda projek pembinaan dan menurunkan nilai harta tanah. MenurutLaporanSeorang pembeli yang tidak berpuas hati di Chengdu mendakwa dia membayar lebih dari satu juta yuan untuk sebuah apartmen dan Evergrande kini tidak mungkin selesai pada musim panas depan, lapor Financial Times.

Kebimbangan mengenai risiko sistemik terhadap ekonomi China semakin meningkat memandangkan skala operasi Evergrande di seluruh China. Sekiranya trend semasa berterusan, lebih banyak sokongan kewangan awam mungkin diperlukan untuk menyelamatkan syarikat dan menghentikan penyebaran daripada memberi kesan lebih lanjut dalam ekonomi yang lebih luas.