Dengan kadar penghantaran yang melambung tinggi, rangkaian pengangkutan kereta api Eurasia menawarkan alternatif

Kos pengangkutan kargo dari China ke Eropah telah melonjak dalam beberapa bulan kebelakangan ini, hasil daripada pemulihan permintaan pengguna di negara-negara Barat dan kekurangan bekas kosong yang membawa kargo.

 Indeks Baltik FreightosPada hari Jumaat, nilai pasaran purata bekas 40 kaki melebihi $4,300, peningkatan 76% sejak akhir bulan November dan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 233%.

Indeks menunjukkan bahawa kenaikan kadar fret di laluan “China/Asia Timur-Nordic” amat jelas. Menurut pengiraan terkini, kadar fret purata semasa untuk bekas ialah $8,308, lebih daripada lima kali lebih tinggi daripada tahun sebelumnya.

Apabila wabak itu melanda negara-negara Eropah pada awal tahun 2020, pengguna yang menghadapi kemerosotan ekonomi membendung perbelanjaan, menyebabkan permintaan tempatan untuk barangan asing merosot. Sebilangan besar kapal dagang terkandas di pelabuhan dan tiada kargo tersedia untuk pengangkutan. Perkapalan saudagar adalah cara pengangkutan yang paling banyak digunakan di dunia.

Kemudian pada tahun ini, apabila sekatan itu melonggarkan dan ekonomi Eropah mula pulih, pembeli yang penuh dengan wang tunai mencetuskan jualan besar-besaran barangan Asia, bahkan melebihi tahap pra-pandemik. Walau bagaimanapun, disebabkan kekurangan bekas kosong, yang terus menghalang rangkaian logistik global, industri perkapalan setakat ini gagal memenuhi pertumbuhan perdagangan.

Ramalan penganalisis  Adalah dipercayai bahawa lonjakan kos baru-baru ini mungkin berterusan ke 2021 atau lebih lama lagi, yang menjadikannya perlu bagi syarikat-syarikat yang menguruskan rantaian bekalan di seluruh Eurasia untuk mengubah strategi mereka. Pengangkutan kereta api menawarkan alternatif yang menjanjikan, yang telah meningkat di rantau ini bahkan sebelum wabak COVID-19.

Ia lebih cepat daripada perkapalan konvensional dan lebih murah daripada pengangkutan udara, dan laluan pengangkutan kereta api baru antara China dan Eropah sentiasa muncul. Walaupun perkapalan masih menyumbang bahagian terbesar pengangkutan komersial di rantau ini, pengangkutan kereta api telah mengalami pertumbuhan yang mantap dalam tempoh 15 tahun yang lalu. Penyelidikan menunjukkan bahawa: nbsp;Trend ini mungkin berterusanDalam tahun-tahun akan datang atau bahkan beberapa dekad.

Perkembangan besar rangkaian kereta api didorong terutamanya oleh pelaburan besar kerajaan China sebagai sebahagian daripada inisiatif “Belt and Road”. Sejak 2013, inisiatif “Belt and Road” telah berusaha untuk mengalihkan dan menghidupkan aliran modal dan maklumat global untuk memberi manfaat kepada China.

Disember 2020, pekerja dan pegawaiMeraikan pembukaan penuhAntaranya, Pusat Logistik Keretapi Lanzhou Dongchuan dirancang untuk menjadi pelabuhan tanah terbesar di China Barat Laut selepas 7 tahun pembinaan. Pada hari Ahad, agensi berita rasmi China Xinhua melaporkanKoridor pengangkutan sepanjang 6,200 kilometer telah siap dan dibukaTerletak di antara metropolis barat daya Chengdu dan St Petersburg di barat Rusia.

Pada pagi 23 Disember 2020, Pusat Logistik Kereta Api Lanzhou Dongchuan meraikan pembukaan sepenuhnya (Sumber: Lanzhou Railway/Weibo)

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kadar pengangkutan laut telah diteliti oleh ahli alam sekitar dan pengawal selia antarabangsa. Pada tahun 2020, Pertubuhan Maritim Antarabangsa memperkenalkan beberapa langkah baru yang bertujuan untuk mengurangkan kandungan sulfur dalam bahan api marin, dengan itu meningkatkan perbelanjaan rantaian bekalan. Memandangkan kerajaan dan perniagaan mengambil langkah untuk meningkatkan piawaian alam sekitar, kos dan beban pengangkutan barangan di laut yang tinggi menjadi lebih berat.

Sepanjang tempoh pemulihan yang berterusan dari tekanan ekonomi yang disebabkan oleh COVID-19, permintaan yang kuat dan pelaburan yang diterajui oleh negara mungkin akan memudahkan transformasi industri perkapalan antarabangsa. Dalam dunia pasca pandemik, pengangkutan kereta api mungkin mewakili masa depan rangkaian logistik trans-Eurasia.