Dalam menghadapi ketegangan geopolitik yang berterusan, perniagaan DJI di Amerika Utara masih mengekalkan trend positif

Walaupun hegemon drone China DJI Technology merupakan salah satu syarikat yang paling berjaya di Amerika Syarikat dalam dekad yang lalu, ia telah berjuang di pasaran yang pernah dikuasai. Sebagai tambahan kepada khabar angin bahawa ia mungkin mengurangkan operasi Amerika Utara, DJI juga menghadapi tekanan dari kerajaan A.S. sebagai sebahagian daripada sekatan terbaru terhadap syarikat-syarikat China.

Memetik lebih dua dozen pekerja semasa dan bekas termasuk dua bekas eksekutif, beliau berkata,ReutersDilaporkan bahawa DJI melepaskan satu pertiga daripada pasukan 200 orang pada tahun 2020. Pada Februari 2021, ketua R & D syarikat juga meletak jawatan. Syarikat itu kemudian melepaskan kakitangan R & D yang tinggal di Palo Alto, California.

DJI tidak langsung menjawab soalan mengenai perubahan pekerja utama di Amerika Syarikat. Sumber di syarikat itu berkata Amerika Utara kekal sebagai pasaran terbesar syarikat. Sumber korporat selanjutnya menyebut bahawa DJI mencatatkan kenaikan 30% dalam pendapatan jualan global, menunjukkan prestasi dalam jangkaan.

Menurut laporan media ChinaCis.cn, DJI memiliki sekitar 70% pangsa pasar dalam perniagaan drone global. Oleh kerana populariti drone telah meningkat dengan ketara, pendapatan syarikat telah meningkat dua kali ganda. Dari tahun 2014 hingga 2017, hasil penjualan global DJI meningkat dua kali ganda selama tiga tahun berturut-turut.

Syarikat itu kini mempunyai kira-kira 14,000 pekerja di seluruh dunia dan mendakwa operasi perniagaannya terjejas teruk akibat pandemik global COVID-19. Pada satu ketika pada tahun 2020, kira-kira 50% daripada pekerjanya bekerja dari rumah.

Ditubuhkan oleh Frank Wang pada tahun 2006, syarikat itu merupakan salah satu juara inovasi China dan salah satu syarikat yang terjejas oleh ketegangan perdagangan dan diplomatik AS-China. Walaupun dominasi terdahulu di pasaran A.S., DJI mungkin terjejas dengan ketara oleh perintah Jabatan Perdagangan A.S. pada bulan Disember. Pada masa ini, DJI telah dimasukkan ke dalam senarai entiti jabatan, menyenaraikannya sebagai kebimbangan keselamatan negara, dan kerajaan telah mengarahkan syarikat A.S. untuk mengharamkan mereka daripada menyediakan teknologi.

Menurut sumber dariTepi, perintah pemerintah akan menyukarkan DJI untuk mengekalkan rantaian bekalannya, yang sangat bergantung pada komponen dari syarikat A.S.

Kerajaan A.S. selanjutnya berpendapat bahawa DJI “telah melakukan pelanggaran hak asasi manusia secara besar-besaran di China melalui penyalahgunaan pengumpulan dan analisis gen atau pengawasan berteknologi tinggi.”

Sebagai tambahan kepada sekatan kerajaan A.S., perjuangan dalaman DJI juga telah melanda operasi Amerika Utara syarikat itu. Romeo Descher, bekas pengarah keselamatan awam DJI, meninggalkan pada Disember 2020. Bekas pengurus projek NASA dan pakar drone terkenal kini bekerja untuk syarikat Switzerland Auterion, yang merupakan pesaing utama DJI.

Durscher mengaitkan keputusannya dengan perebutan kuasa dalaman antara pasukan AS dan ibu pejabat syarikat China. Dia mendakwa bahawa pada tahun 2020, perjuangan ini menjadi lebih serius, dan perjuangan ini mengalihkan perhatian pasukan dari perniagaan sebenar dan menyebabkan kehilangan bakat besar di DJI.

Di samping mengalami perjuangan geopolitik dan kemerosotan ekonomi, DJI juga bergelut dengan kebimbangan keselamatan. Julai 2020,New York TimesDilaporkan bahawa penyelidik keselamatan siber telah menemui kelemahan dalam aplikasi Android DJI. Kajian lanjut menunjukkan bahawa syarikat yang berpangkalan di China mengumpul sejumlah besar maklumat peribadi yang boleh disalahgunakan oleh pihak berkuasa.

DalamMei 2019, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri memberi amaran bahawa drone buatan China yang dapat mengirim data penerbangan sensitif kepada pengeluar adalah “potensi risiko mengatur maklumat”.

Lihat juga:Raksasa drone China DJI menafikan menubuhkan pasukan baru untuk mengembangkan teknologi pemanduan autonomi

Agensi kerajaan persekutuan tidak menamakan pengeluar drone tertentu. Walau bagaimanapun, pakar menunjukkan bahawa amaran itu ditujukan kepada DJI, yang mengawal 80% drone di Amerika Utara.