Daerah Jiading Shanghai melancarkan subsidi pembelian kenderaan

Shanghai telah beroperasi sepenuhnya mulai 1 Jun, walaupun kawasan lockdown dan kawalan yang berisiko tinggi masih tertakluk kepada beberapa sekatan. Daerah Jiading Shanghai dikeluarkan hari ini12 polisi untuk meningkatkan penggunaan di seluruh bandar.

Untuk mempromosikan pemulihan penggunaan yang berterusan, kebijakan baru menyatakan bahawa pengeluar kenderaan digalakkan untuk menjalankan aktiviti promosi keuntungan di rantau ini. Di samping itu, pengguna yang mempertimbangkan untuk membeli kenderaan tenaga baru atau kenderaan bahan bakar juga akan tergoda oleh subsidi pemerintah, terutama subsidi 10.000 yuan (US $1495.44) untuk pengguna dengan harga kurang dari 150.000 yuan, dan untuk harga tidak kurang dari 150.000 yuan. Pengguna 10,000 yuan akan memberikan subsidi 20,000 yuan.

Industri automobil adalah tulang belakang pembangunan ekonomi Daerah Jiading. Daerah Jiading adalah rumah kepada SAIC, Volkswagen dan syarikat automobil lain dan banyak pembekal bahagian auto.

Kementerian Kewangan dan Pentadbiran Perpajakan Negeri juga mengumumkan pengurangan atau pengecualian beberapa cukai pembelian kenderaan penumpang. Untuk kenderaan dengan anjakan 2.0L dan ke bawah (kurang dari sembilan tempat duduk) dan tarikh pembelian ditandai antara 1 Jun dan 31 Disember 2022, dan harga seunit (tidak termasuk cukai nilai tambah) tidak melebihi 300,000 yuan, cukai pembelian kenderaan Dikurangkan separuh.

Lihat juga:Kerajaan Shanghai mengumumkan pelan tindakan pemulihan ekonomi

Di antara 12 Perjanjian Baru, syarikat e-dagang dan kompleks komersial berskala besar juga didorong untuk turut serta dalam mengatur promosi produk dan aktiviti penjualan yang bermanfaat. Pelbagai penggunaan dalam talian dan luar talian digalakkan secara aktif. Selain mempromosikan penggunaan, kebijakan baru ini juga melibatkan industri sokongan, seperti mensubsidi kos logistik perusahaan, kos pencegahan wabak, membuka saluran pembiayaan hijau dan memberikan potongan faedah, dan mewujudkan mekanisme insurans bersama untuk rantaian bekalan rantaian industri di Delta Sungai Yangtze.