Dada bekerjasama dengan JD untuk memperluas penghantaran bebas

Dada Group (Dada), platform pengedaran dan peruncitan atas permintaan tempatan China, mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia akan memajukan sistem terbuka untuk operasi penghantaran autonomi untuk mengatur penggunaan kenderaan penghantaran tanpa pemandu yang dapat diperluas.

Dada Group, bersama dengan JD Logistics dan pemaju kenderaan penghantaran automatik White Rhino, akan bersama-sama mewujudkan ekosistem penghantaran automatik dalam senario pasar raya.

Lihat juga:Dada Group JD.com mencapai persetujuan dengan Vivo untuk mempercepat masa penghantaran

Dada Now, platform pengedaran atas permintaan Dada, menggunakan perisian dan teknologinya untuk mengembangkan sistem operasi pengedaran autonomi untuk kenderaan penghantaran tanpa pemandu di pasar raya. Sistem ini telah digunakan oleh kenderaan tanpa pemandu dari 7 pasar raya segar dan Yonghui, menyelesaikan hampir 5,000 pesanan, dan jarak tempuh lebih dari 10,000 kilometer.

Menurut laporan itu. “Industri runcit atas permintaan China 2021Menurut kaji selidik iResearch pada bulan Jun tahun ini, permintaan untuk perkhidmatan penghantaran runcit dalam talian di China berkembang pesat.  

Pengguna semakin menerima penggunaan atas permintaan, dengan kategori yang paling banyak dibeli termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, produk tenusu, daging dan telur. Pertumbuhan pesat dalam penghantaran atas permintaan, kenaikan kos buruh dan kekurangan kurir kadang-kadang menyukarkan pengguna untuk menyelesaikan pesanan dengan cepat.   Kenderaan penghantaran tanpa pemandu menawarkan alternatif yang layak untuk menghadapi cabaran ini.

Berbanding dengan penghantaran tradisional, penghantaran kenderaan tanpa pemandu mempunyai kos rendah, daya dukung yang besar, kestabilan yang kuat, dan keselamatan yang tinggi, dan dapat mencapai penghantaran satu jam. Kenderaan ini menyokong “penghantaran berjadual”, di mana pelanggan dapat menentukan kapan kenderaan akan tiba di komuniti mereka. Kenderaan tanpa pemandu dapat dikerahkan dalam keadaan cuaca yang melampau, serta waktu puncak dan luar perniagaan, untuk menyelesaikan tugas penghantaran secara autonomi dengan ketersediaan penunggang penghantaran yang terhad.

Industri delivery on demand menjadi lebih terbuka dan kolaboratif sebagai ekosistem. Dada bertujuan untuk menghubungkan rakan-rakannya dan memperluas R&D perisian dan infrastruktur perkhidmatan penghantaran autonomi sebagai sebahagian daripada usaha terbarunya untuk mempercepat peralihan ke era penghantaran pintar. Untuk memperluas rangkaian penghantaran tanpa pemandu, Dada kini bekerjasama dengan JD Logistics dan White Rhino untuk merancang untuk membawa penghantaran tanpa pemandu ke kehidupan seharian penduduk bandar China.  

Yang Jun, pengasas bersama, pengarah dan CTO Dada Group, berkata: “Gabungan sistem penghantaran autonomi Dada dan kenderaan penghantaran pintar rakan kongsi kami akan sangat mengurangkan kos penghantaran, menjadikan jalan raya kami lebih selamat, pelepasan karbon lebih rendah, dan membawa nilai yang lebih besar kepada peruncit dan rakan niaga.”

Pada bulan Jun 2020, Dada Group mula berdagang di pasaran global Nasdaq di bawah simbol ticker “Dada”.