CSOT melancarkan telefon pintar 2-dalam-1 pertama dengan skrin tatal dan lipat

Pada hari Selasa, seorang lelaki dengan nama samaran “@ Gao Ji Wang TengxiaoMengeluarkan video yang menunjukkan prototaip terbaru dari pembuat paparan yang berpusat di China, Zhongxing Optoelectronics Technology. Telefon pintar ini boleh dilipat, dan apabila dibuka, skrinnya boleh diperluas lagi ke kiri, menggabungkan skrin skrol dengan skrin lipat. Model ini adalah yang pertama dalam industri yang menggabungkan dua skrin.

Malah, prototaip ini dipamerkan oleh CSOT pada Persidangan Ekosistem Paparan Global 2021 (DTC 2021) pada 16 November lalu. Prototaip ini mengintegrasikan skrol dan lipatan skrin ke dalam satu unit, sehingga dapat dilipat dan diperluas menjadi tablet 10 inci setelah beberapa layar tersembunyi diperluas. Ini adalah telefon pintar pertama dalam industri yang mengambil bentuk ini.

tcl
(Sumber gambar: Weibo)

CSOT, yang dimiliki oleh TCL, mendakwa bahawa penyelesaian itu masih dalam tahap prototaip, tetapi telah meminta pengeluar untuk menguji penyelesaian layar, yang dapat dimasukkan ke dalam produksi besar-besaran dan penggunaan komersial pada tahun 2022.

Di “OPPO INNO DAY 2020”, perusahaan elektronik OPPO meluncurkan smartphone berkonsepkan skrol screen yang diberi nama OPPO X 2021. Dalam kes telefon pintar skrol OPPO, model ini boleh mengubah saiz skrin secara automatik supaya sesuai dengan nisbah gambar 16:9, 4:3 atau mana-mana yang lain. Skrin boleh diperluas dari 6.7 inci hingga 7.4 inci, dan kunci buka kunci kuasa gelongsor boleh digunakan sepenuhnya.

Lihat juga:TCL dan Tencent menubuhkan makmal untuk melancarkan permainan awan

Pada era skrin penuh, pengeluar telefon pintar dan kilang skrin meneroka bentuk telefon pintar baru. Pada masa ini, bentuk telefon pintar matang baru adalah skrin lipat, dan pengeluar telefon pintar yang mewakili adalah Samsung, Huawei dan Xiaomi.