CPCA: Eksport kenderaan tenaga baru menunjukkan pertumbuhan pesat pada bulan Ogos

Persatuan Kereta Penumpang China (CPCA) hari iniMenerbitkan laporan analisis pasaranKenderaan penumpang pada bulan Ogos. Laporan itu menunjukkan bahawa eksport kenderaan tenaga baru mereka meningkat dengan ketara sepanjang bulan ini.

Laporan menunjukkan bahawa Tesla China, SAIC, BYD, dan Archie mengeksport 31,379, 4,074, 781 dan 103 kenderaan pada bulan Ogos. Belgium sejak itu menjadi pasaran eksport kenderaan terbesar di China pada tahun 2021.

Pada bulan Ogos, penjualan runcit kereta penumpang China adalah 1.453 juta, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 14.7%. Faktor penggunaan domestik tidak banyak mempengaruhi pasaran runcit kenderaan, tetapiWabak koronavirus Malaysia kembaliIa menyebabkan gangguan bekalan cip secara tiba-tiba pada bulan Ogos, yang menjejaskan pembuat kereta China.

Pada bulan Ogos, 140,000 kenderaan penumpang dieksport ke pasaran luar negara, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 182%, di mana kenderaan tenaga baru menyumbang 25.9%. 1.484 juta kereta penumpang dihasilkan pada bulan itu, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 11.2%. Walaupun kekurangan cip telah mempengaruhi irama pengeluaran secara keseluruhan, banyak jenama bebas domestik, syarikat kereta tradisional dan beberapa syarikat kereta tenaga baru telah memperkuat kelebihan rantaian bekalan mereka.Pada bulan Ogos, output meningkat bulan ke bulan dan mencapai hasil yang baik.

Permintaan untuk kereta kedua meningkat dengan ketara dari keluarga dengan anak-anak dan pelajar kolej berlesen. Peningkatan permintaan ini telah membawa kepada peningkatan jualan kenderaan elektrik ekonomi.

Penjualan borong dan runcit kenderaan penumpang tenaga baru masing-masing mencapai 304,000 dan 249,000 pada bulan Ogos.

Pada bulan Ogos, pembuat kereta elektrik China seperti Lee Motors, Xiaopeng, Neo dan Hausen semuanya menjual dengan baik. Xiaopeng dan pengeluar kereta elektrik China yang lain mempamerkan produk terbaru mereka pada Persidangan Mobiliti Persatuan Automobil Antarabangsa di Munich baru-baru ini, yang membantu meningkatkan eksport kenderaan tenaga baru China.

Oleh kerana jumlah kes yang disahkan di Malaysia secara beransur-ansur menurun dari puncaknya, CPCA menjangkakan bahawa bekalan cip secara beransur-ansur akan meningkat pada pertengahan hingga akhir September.

Lihat juga:Model Y yang dihasilkan di kilang Tesla Shanghai dihantar secara rasmi di Eropah

Pada masa yang sama, CPCA menekankan pentingnya pengurusan keselamatan data. Dengan bantuan fungsi pengumpulan maklumat yang kuat dari mikrofon dan kamera di dalam kereta, privasi peribadi di bawah data besar cenderung dimanfaatkan sepenuhnya, membawa nilai komersial yang besar dan juga membawa risiko.

Pentadbiran Ruang Siber China (CAC) dan jabatan lain baru-baru iniMenerbitkan salinan yang disebut “Beberapa Peraturan Pengurusan Keselamatan Data Automotif (Percubaan)”,Berkuatkuasa mulai 1 Oktober 2021. Menurut dokumen ini, pemproses data kereta harus mengikuti peraturan pemprosesan dalam kereta, bukan pengumpulan lalai, julat ketepatan yang berlaku, masking data dan amalan lain untuk mengurangkan pengumpulan yang tidak teratur dan penyalahgunaan data kereta secara haram.