China Zhu Rong Rover Mendarat di Marikh

Rover China Zhu Rong berjaya mendarat di Marikh pada hari Sabtu, menjadikan China sebagai negara kedua yang berjaya menyelesaikan misi tersebut.

Media nasionalXinhua NewsPentadbiran Angkasa Negara China (CNSA) mengesahkan pendaratan yang berjaya pada hari Sabtu pagi dan menyebut misi itu “satu lagi tonggak penting dalam penerokaan angkasa lepas,” kata laporan itu.

Amerika Syarikat mendarat kapal angkasa di Marikh pada tahun 1976. Kesatuan Soviet melakukan perkara yang sama pada tahun 1971, tetapi kapal angkasa berhenti menghantar mesej sejurus selepas mendarat.

Sebelum percubaan ini untuk mendarat di Marikh, China telah mendarat di bulan pada tahun 2013. Namun, mencapai Marikh jauh lebih rumit kerana memerlukan parasut dan roket dikerahkan pada waktu yang tepat untuk mendarat di lokasi yang ditentukan. Kapal angkasa juga perlu menahan panas ketika memasuki atmosfer Mars.

“Setiap langkah hanya mempunyai satu peluang dan pergerakan itu berkait rapat. Jika ada sebarang kecacatan, pendaratan ini akan gagal,” kata pegawai Pentadbiran Angkasa Negara China, Geng Yan, lapor agensi berita Xinhua.

Presiden China Xi JinpingTahniahPentadbiran Angkasa Negara China mengucapkan tahniah atas kejayaan misi pendaratan Mars, dengan mengatakan bahawa ini adalah langkah penting dalam operasi penerokaan ruang angkasa China. Timbalan Pentadbir NASA Thomas Zurbuchen jugaTweetTahniah: “Tahniah kepada Biro Keselamatan Negara China# Tianwen1Pasukan ini berjaya mendarat untuk penjelajahan Mars pertama di China,# Zhu Rong! Bersama dengan komuniti saintifik global, saya berharap misi ini akan memberikan sumbangan penting kepada pemahaman manusia tentang planet merah ini. “

Kapal angkasa Tianwen-1-yang namanya bermaksud “menjelajahi langit”-memasuki orbit Mars pada bulan Februari setelah perjalanan 6.5 bulan dari Bumi. Dinamakan sempena Vulcan Cina Zhu Rong, rover akan menjelajahi Marikh, mencari maklumat tanah, geologi dan persekitaran serta bukti kehidupan.

Lihat juga:Modul teras stesen angkasa kekal pertama di China dilancarkan ke orbit

CNNMenurut laporan, rover Zhu Rong beratnya sekitar 240 kilogram dan membawa 6 instrumen saintifik. Rover dijangka melakukan penyelidikan selama 90 hari.