China Venture Capital Weekly: Semikonduktor, Teknologi Perubatan dan Insurans

Dalam berita VC minggu lalu, pemaju semikonduktor yang berpangkalan di Shanghai, InnoStar Semiconductor mengumpulkan pusingan pendanaan pra-A yang besar, startup StoneWise menutup dua pusingan pendanaan back-to-back yang mengumpulkan sejumlah $100 juta, dan syarikat insurans kesihatan Waterdrop bersiap untuk dilancarkan di New York.

InnoStar Semiconductor Mendapat Pembiayaan Pra-A $100 Juta

InnoStar Semiconductor yang berpangkalan di Shanghai telah menaikkan kira-kira $100 juta sebelum pembiayaan Siri A.

Syarikat itu, yang termasuk bekas pekerja Intel, SMIC dan Spreadtrum Communications, dilaporkan mengumumkan bahawa ia akan menggunakan wang itu untuk menghasilkan cip aplikasi penyimpanan, termasuk cip memori akses rawak rintangan (ReRAM).

“Kami ingin dapat merancang generasi baru produk cip memori dan meningkatkan teknologi penyimpanan, serta memajukan ekosistem perkongsian dengan pereka dan pengeluar semikonduktor,” kata Zhang Xiang, pengasas dan CEO Innostar, dalam satu kenyataan yang disiarkan di WeChat.

Menurut laporan, Zongheng Asia Pasifik yang berpangkalan di Hong Kong adalah pemegang saham terbesar InnoStar, memegang 45% saham, diikuti oleh Shanghai Lianhe Investment, memegang 30% saham. Pusingan ini diketuai oleh Shanghai Lianhe Investment, dan perikatan baru turut mengambil bahagian. Pelabur baru termasuk Atlas Capital dan KQ Capital yang disokong oleh kerajaan. Penyokong InnoStar yang lain termasuk Kleiner Perkins, Perkins, Caulfield-Byers (KPCB), Lam Research, SAIF Partners China, Northern Light Ventures, CBC Capital dan Oriza Ventures.

Mengenai Semikonduktor InnoStar

Ditubuhkan pada bulan November 2019, syarikat itu kadang-kadang digambarkan sebagai Pengilang Peranti Bersepadu (IDM), tetapi ketua eksekutifnya dilaporkan mengatakan bahawa syarikat itu ingin bekerjasama dengan pereka dan pengeluar semikonduktor untuk mengesyorkan model perniagaan cip IP atau fabless.

Permulaan Medtech StoneWise menerima $100 juta dalam dua pusingan

StoneWise, permulaan teknologi farmaseutikal Cina, mengumumkan penyelesaian pusingan pembiayaan B dan B +, yang berjumlah kira-kira $100 juta. StoneWise memfokuskan pada pengembangan ubat menggunakan kecerdasan buatan (AI).

Menurut Caixin, pusingan B syarikat itu diketuai oleh Lenovo Capital, manakala pusingan B + diketuai bersama oleh Dana Pembangunan Tanah Air Greater Bay Area dan Lightspeed China. Pelabur lain yang mengambil bahagian termasuk Oriental Bell Capital, GL Ventures dan Long Hill Capital, StoneWise mendedahkan dalam WeChatJawatanIsnin.

StoneWise berhasrat untuk menggunakan hasil dari dua pusingan pelaburan ini untuk menyokong pengambilan bakat globalnya dan memperluas penggunaan teknologi AInya dalam pengembangan ubat.

Mengenai StoneWise

Ditubuhkan pada tahun 2018, StoneWise yang berpusat di Beijing menyediakan penyelidik ubat molekul kecil dengan platform pengembangan ubat pintar yang dikuasakan oleh AI, kimia pengkomputeran, kimia perubatan, biologi pengkomputeran dan teknologi lain.

Insurans perubatan memulakan titisan air sebagai persediaan untuk IPO

Pada 17 April, permulaan insurans perubatan dalam talian China Waterdrop Inc. secara rasmi mengemukakan prospektus kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) sebagai persediaan untuk tawaran awam awal (IPO) di Bursa Saham New York di bawah simbol ticker “WDH”.

Penaja jamin syarikat termasuk Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch, dan pelabur China seperti Bank Pertanian China, China Merchants Securities, dan China International Trust and Investment Corporation.

Maklumat awam menunjukkan bahawa sebelum IPO, saham Waterdrop telah menyelesaikan lima pusingan pembiayaan, dengan jumlah pembiayaan kira-kira 3.2 bilion yuan ($490 juta). Pembiayaan Siri D terkini, yang diketuai oleh Swiss Re Group dan Tencent, membawa syarikat itu lebih daripada $230 juta pada bulan Ogos 2020.

Lihat juga:Permulaan kesihatan Waterdrop mengemukakan prospektus kepada SEC

Tentang titisan air

Ditubuhkan pada bulan April 2016, Waterdrop adalah platform insurans pihak ketiga bebas terbesar di China yang diukur dengan jumlah peruntukan premium untuk tahun pertama insurans hayat dan insurans kesihatan pada tahun 2020. Melalui crowdfunding perubatan, platform bantuan bersama dan pasaran insurans, Waterdrop telah menubuhkan rangkaian keselamatan dan sokongan sosial yang besar untuk menyediakan perkhidmatan insurans dan perubatan kepada pengguna China.