China Venture Capital Weekly: Robot, Insurans dan Kata Laluan

Dalam China Venture Capital News minggu lalu, Youibot, permulaan automasi robotik yang berpusat di Shenzhen, mengumpulkan 100 juta yuan untuk menawarkan perkhidmatan kripto Babel Finance $40 juta dalam pusingan Siri A, dan syarikat insurans Yuanbao memanfaatkan IPO saingan Waterdrop dengan mengumpulkan pusingan Siri C bernilai 1 bilion yuan.

Permulaan robotik Youibot membelanjakan 100 juta yuan untuk penyelidikan dan pembangunan

Youibot, syarikat permulaan robotik China berusia empat tahun, baru-baru ini mengumpulkan hampir 100 juta yuan ($15.47 juta). Pusingan ini diketuai oleh SoftBank Ventures. Pembiayaan Youibot, yang memfokuskan pada pengembangan robot autonomi yang sesuai dengan pelbagai senario, adalah satu lagi petunjuk bagi bakal pelabur dalam industri ini.

Hasil pembiayaan akan digunakan untuk penyelidikan dan pembangunan syarikat, terutamanya penyelidikan dan pembangunan robot mudah alih dan perisian proprietari. Permulaan ini juga merancang untuk memberi tumpuan kepada pembangunan pasukan dan pengembangan pasaran.

Mengenai Youibot

Youibot diasaskan oleh sekumpulan PhD dari Universiti Xi’an Jiaotong, China. Syarikat itu kini beribu pejabat di Shenzhen dan memberi tumpuan kepada automasi kilang, pembangunan penyelesaian logistik, dan kemudahan pemeriksaan dan penyelenggaraan untuk pelbagai industri.

Perkhidmatan kata laluan Babel Finance memperoleh $40 juta dalam Siri A dengan ledakan bitcoin

Babel Financial, syarikat permulaan China yang menyediakan perkhidmatan kewangan kepada pelanggan cryptocurrency, telah mengumpulkan $40 juta dari pelabur antarabangsa seperti Sequoia Capital China Fund dan Tiger Global, yang terbaru dalam rangkaian tawaran modal teroka yang didorong oleh kenaikan bitcoin.

Pembiayaan Siri A syarikat diketuai oleh Zoo Capital, Sequoia Capital China dan Dragonfly Capital, dengan Tiger Global dan Baida Capital bergabung, kata syarikat itu dalam pengumuman yang dikeluarkan pada hari Isnin. Walau bagaimanapun, syarikat itu kini mendedahkan penilaian semasa.

Permulaan itu menambah bahawa ia berharap dapat menggunakan hasil dan sumber daya dari penyokong baru untuk berkembang di Asia, Amerika Utara dan Eropah. Sehingga Februari, Babel telah melayani sekitar 500 pelanggan institusi, dan pinjaman tertunggak aktif dalam perniagaan pinjaman utamanya telah mencapai $2 bilion.

Mengenai Babel Finance

Ditubuhkan pada tahun 2018, Babel terlibat dalam perniagaan baru seperti pengurusan aset dan perdagangan derivatif selain crypto.

Firma broker insurans Yuanbao menaikkan 1 bilion yuan selepas IPO saingan Waterdrop di New York

Yuanbao, broker insurans dalam talian yang berpusat di Beijing, mengumumkan di akaun WeChat rasminya pada hari Isnin bahawa ia mengumpulkan sekitar 1 bilion yuan ($155 juta) dalam pusingan Siri C, yang diketuai oleh Source Code Capital dan disertai oleh pelabur sedia ada Cathay Pacific Capital, Hike Capital, dan Susquehanna International Group. Berita itu datang selepas pesaing utama syarikat Waterdrop (Bursa Saham New York: WDH) IPO baru-baru ini di Bursa Saham New York mengumpulkan $360 juta.

Lihat juga:Waterdrop memulakan debutnya di NYSE, dengan tujuan untuk menjadi China United Health Group dalam 10 tahun

Menurut catatan WeChat, Yuanbao telah menarik berjuta-juta pengguna yang membayar dengan menawarkan produk dari syarikat insurans seperti Taikang dan Huatai. Ini adalah prestasi yang mengagumkan memandangkan syarikat itu hanya mendapat lesen broker insurans nasional tahun lalu.

Mengenai jongkong

Diasaskan oleh Fang Rui, mantan naib presiden di sebalik perniagaan pembayaran dan e-dagang dalam talian gergasi Internet NetEase, Yuanbao menampilkan “otak insurans pintar” yang memadankan pembeli dengan produk yang tepat.