China VC Weekly: Vaksin COVID dan tindakan EV pertama Xiaomi

Dalam berita VC minggu lalu, syarikat farmaseutikal Stemirna Therapeutics mengumpulkan sekitar $188 juta untuk percubaan vaksin COVID, dana yang disokong oleh Xiaomi melabur dalam startup memandu sendiri Zongmu Technology, dan permulaan maklumat rantaian bekalan Xforceplus menutup pusingan Siri C bernilai $200 juta sejurus syarikat itu mengumumkan kemasukannya ke pasaran kereta elektrik.

Stemirna Therapeutics mengumpulkan $188 juta untuk percubaan vaksin COVID

Syarikat farmaseutikal China Stermina Therapeutics telah mengumpulkan hampir $188 juta untuk ujian klinikal dan pengeluaran calon vaksin untuk COVID-19, kata syarikat itu pada hari Khamis.

Pembiayaan terbaru diketuai oleh pelabur seperti Sequoia Capital China Fund, cabang pelaburan industri kesihatan China Merchants Group, dan syarikat farmaseutikal Wuxi AppTec, kata Stemirna.

Vaksin Stemirna, yang menggunakan teknologi RNA messenger (mRNA), akan memasuki ujian klinikal Tahap II. Ketua Pegawai Eksekutifnya, Li Hangwen dalam satu kenyataan berkata, vaksin baharu itu direka untuk memerangi varian vaksin yang tersebar di Afrika Selatan, Brazil dan India.

Syarikat itu kini sedang membina dua kilang untuk menghasilkan calon vaksin, masing-masing dengan kapasiti pengeluaran tahunan 100 juta dos, dan pembinaan dapat diselesaikan pada bulan Ogos.

Mengenai Stemirna

Stemirna adalah syarikat pengembangan ubat yang mengkhususkan diri dalam teknologi yang berkaitan dengan RNA. Ditubuhkan pada tahun 2016, syarikat itu mengumpulkan dana sekitar $14 juta dalam Siri A tiga tahun kemudian.

Dana yang disokong oleh Xiaomi melabur dalam syarikat permulaan memandu sendiri Zongmu Technology

Permulaan teknologi pemanduan autonomi China Zongmu Technology mengumumkan bahawa ia telah mengumpulkan sejumlah $190 juta dari sekumpulan pelabur, termasuk dana pelaburan yang disokong oleh Xiaomi, dalam siri pembiayaan Siri Dnya.

Zongmu mengatakan dalam satu kenyataan pada hari Khamis bahawa pusingan pembiayaan terbarunya diselesaikan dalam tiga kumpulan, dengan pusingan D3 secara eksklusif dipimpin oleh Hubei Xiaomi Yangtze River Industrial Fund. Pelabur lain termasuk Fosun Capital Group, Shanghai Technology Ventures (STVC) dan Industrial Bank, serta pelabur kembali Lenovo Capital, Qualcomm Ventures dan Jadex Capital.

Syarikat itu menambah bahawa ia adalah salah satu yang pertama dilaburkan oleh Xiaomi setelah mengumumkan kemasukannya ke dalam industri kereta elektrik yang kompetitif pada bulan Mac.

Hubei Xiaomi Yangtze River Industry Fund adalah dana 12 bilion yuan yang ditubuhkan bersama oleh Xiaomi, Pemerintah Provinsi Hubei dan Yangtze River Industry Fund yang disokong oleh pemerintah pada tahun 2017 untuk mempromosikan ekosistem produk dan perkhidmatan gergasi teknologi.

Pusingan pelaburan D1 sebelumnya diketuai oleh pembuat alat ganti kenderaan Jepun Denso, dengan pemain lain termasuk Chongqing Liangjiang Capital, pemaju harta tanah Huantaihu Group dan Jadex Capital, tambah Longitudinal. Siri pusingan D2 diketuai bersama oleh Kewei Capital dan Gaoyuan Capital yang berpusat di Shenzhen.

Syarikat yang berpangkalan di Shanghai itu sedang mempertimbangkan penyenaraian di papan bintang seperti Nasdaq di Shanghai, Bloomberg melaporkan, memetik pengasas dan CEO Zongmu.

Mengenai Zongmu

Ditubuhkan pada tahun 2013, Longitudinal adalah penyedia teknologi, perkhidmatan dan produk yang berkaitan dengan ADS (Autopilot System) dan ADAS (Advanced Driver Assistance System), termasuk Automatic Valet Parking System. Ia mempunyai pusat R & D luar negara di Stuttgart, Jerman, dan jabatan pembuatan di Xiamen dan Huzhou.

Lihat juga:Permulaan memandu sendiri Zongmu Technology mengumpulkan US $190 juta dari pelabur seperti Xiaomi dan Qualcomm

Xforceplus selesai pusingan C bernilai $200 juta

Xforceplus Information Technology telah mengumpulkan hingga $200 juta dalam siri pembiayaan C + dan C ++, menurut pengumuman syarikat. Pusingan terbaru menjadikan jumlah pembiayaan Siri C syarikat IT menjadi sekitar $200 juta.

Pada bulan Oktober 2019, Xforceplus memperoleh hampir $100 juta dalam pusingan pertama pusingan C yang diketuai oleh pelabur milik negara Singapura Temasek Holdings. Pusingan pelaburan ini juga mendapat penyertaan pelabur sedia ada Hillhouse Capital dan Oriental Bell Capital.

Bergabung dengan pusingan pendanaan terbaru adalah Dragoneer Investment Group, kumpulan pelaburan global AS yang telah melabur dalam Snowflake, Alibaba, ByteDance, Airbnb, Uber dan Slack, serta MSA Capital, sebuah firma ekuiti swasta dan modal teroka China dengan lebih daripada $1.5 bilion di bawah pengurusan, dan Huatai Innovation Investments, sebuah unit Huatai Securities. Taihecap, bank pelaburan terkemuka di China, menyumbang kepada perjanjian itu.

Mengenai Xforceplus

Ditubuhkan pada tahun 2015, Xforceplus menyediakan kolaborasi maklumat rantaian bekalan dan pengurusan invois PPN kepada perniagaan melalui perkhidmatan perisian berasaskan Internet dan awannya. Produk unggulan XForcePlus, yang dikenali sebagai platform awan bersepadu terbesar di China untuk transaksi invois, membantu entiti perniagaan meningkatkan pengurusan dan kawalan risiko cukai.